fbpx

„Acuzații grave de esență manipulatorie”: CSP reacționează la criticile guvernării adresate PG

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se arată „profund contrariat de modul în care este atacată instituția Procuraturii prin acuzații grave”. Declarația vine în contextul criticilor aduse Procuraturii Generale de actuala guvernare. Mai exact, PG s-ar referi la declarațiile președintei Maia Sandu din 10 august. Șefa statului a criticat, în cadrul unei conferințe de presă, „inacțiunile Procuraturii”. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În același timp, CSP susține că criticile guvernării „sunt de esență manipulatorie”. 

„În condițiile șirului interminabil de învinuiri nefondate și informații distorsionate despre activitatea procurorilor, emise în spațiul public de către reprezentanții forțelor de guvernare, atestăm că se periclitează ordinea de drept a țării, care stabilește clar regulile separației puterilor în stat și colaborarea acestora.

Astfel, drept o reacție firească, Consiliul Superior al Procurorilor subliniază importanța respectării de către toate autoritățile publice a standardelor europene referitoare la activitatea Procuraturii și, în acest sens, pentru a asigura informarea justă a societății notăm că se va menține fermă, prin toate mijloacele prevăzute de lege, poziția constituțională de garant al independenței și imparțialității procurorilor”, se arată în comunicatul CSP.    

De menționat este faptul că, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a înregistrat un proiect de lege care prevede, inclusiv, eliberarea din funcție a Procurorului General.

În același timp, proiectul prevede modificarea legii cu privire la Procuratură și includerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și instituirii răspunderii disciplinare a acestuia.

Mecanismele presupun posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Citește și: PG, după criticile guvernării: „Nivelul înțelegerii principiilor statului de drept este neașteptat de slab”

Articole asemănătoare

Back to top button