/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Noi măsuri de protecție și restricții anti COVID - 19 ar putea fi instituite, în curând, în Republica Moldova

missing
10 august 2021, ora 19:21

Noi măsuri de protecție și restricții anti COVID – 19 ar putea fi instituite, în curând, în Republica Moldova! Asta după ce, săptămâna trecută, numărul cazurilor noi de infectare și al cazurilor de deces, asociate cu COVID-19 a fost în creștere, în comparație cu săptămâna precedentă. Unele localități sunt în continuare sub Cod Roșu de alertă epidemiologică, iar de săptămâna trecută în întreaga țară a fost instituit Codul Portocaliu. Mai mult, autoritățile se arată îngrijorate de faptul că rata de vaccinarea colectivă de 70 la sută, planificată pentru luna noiembrie, cel mai probabil nu va fi atinsă în Republica Moldova. Echipa noastră de filmare a mers astăzi în câteva zone aglomerate din Capitală, pentru a vedea cum sunt respectate măsurile de prevenire a infecției.

Acest bărbat, pe care l-am întâlnit în perimetrul Pieții Centrale din Capitală ne-a spus că a purtat masca de protecție doar la începutul pandemiei, atunci când și restricțiile au fost mai dure.

„- Ce părere aveți de purtatul măștii în spațiul public? – E o tâmpenie cea mai mare. – De ce considerați? – Pentru că nu e nimic grav. Virusul este, dar nu așa cum spun ei că moare lumea de el. Virus este”.

„- Știți e mai relaxant deja. Doritorii o poartă, dar în transport unii tineri nu o mai poartă deja. Inițial a fost mai strict. Stătea poliția la fiecare stație, monitorizau, dar acum își permit deja să n-o poarte”.

„- De ce nu purtați masca? – Iat-o! – În spațiul public trebuie purtată! – Da, dar eu mă înăduș!”

„În primul rând, eu mi-am administrat ambele doze și în al doilea rând e foarte cald, nu reușesc să mă șterg, transpir”.

Și în troleibuze, purtatul măștii creează dificultăți, spun pasagerii. Mai ales atunci, când sistemul de aer condiționat nu funcționează.

„- Trebuie purtată masca sau nu? – Cine e bolnav – da. – Cred că nici pentru cei bolnavi nu e sens. E o cârpă obișnuită, care nu ajută la nimic”.

„- În 40 de ani nu au putut să găsească leacuri pentru cartofi, dar aici în două luni au găsit vaccină? (MUSCA) – Credeți în virus în general? – Nu!”

„- Dumneavoastră, dacă o purtați, credeți în acest virus? – Nu, eu o pun așa. Nu cred!”

În context, am întrebat și autoritățile din sănătate ce măsuri se întreprind mai exact, pentru a preveni răspândirea COVID – 19, întrucât, în piețe, spațiile aglomerate și chiar în transportul public, acestea nu se respectă în totalitate. Astfel, noua secretară de Stat la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolaescu a afirmat că subiectul va fi discutat în perioada imediat următoare la ședința Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică. Informațiile au fost confirmate în cadrul conferinței de presă săptămânale a Ministerului Sănătății.

„Aici, voi veni din nou cu măsuri și implicarea structurilor de forță și colegilor din alte sectoare, care au aceeași responsabilitate ca și Ministerul Sănătății în respectarea acestor măsuri”m a spus Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Reprezentanții de la Ministerul Sănătății au precizat că, în prezent, în Republica Moldova, 15 la sută din populație este imunizată cu ambele doze de vaccin și doar 30 la sută dintre angajații din educație și-au administrat serul. Astfel, vaccinarea colectivă de 70 la sută, planificată pentru luna noiembrie, nu va fi atinsă în Republica Moldova, a mai precizat Svetlana Nicolăescu.

„Instrumentul care poată să asigure controlul asupra acestei infecții rămâne vaccinarea.”

Oficialii au mai menționat că, de săptămâna trecută, țara noastră, a fost instituit Cod Portocaliu în sănătate din cauza creșterii numărului persoanelor infectate cu COVID – 19. Astfel, măsurile de protecție precum păstrarea distanței sociale de cel puțin doi metri și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii.

„Codul Portocaliu, în primul rând, se calculează după incidența în cazul în care avem peste 50 de cazuri până la 75, la 100 de mii de populație. Măsurile sunt purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise, în transportul public”.

Potrivit informațiilor oficiale, cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în rândul persoanelor vârstnice, iar cea mai mică – în rândul tinerilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram