/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Continuă să își pună viața în pericol! În primele șase luni, numărul accidentelor cu pietoni a crescut cu 100 față de anul trecut

missing
10 august 2021, ora 21:04

În grabă mare, mulți oameni continuă să treacă strada în locuri neautorizate, punându-și viața în pericol. Noaptea trecută, o femeie de 60 de ani a fost lovită mortal de o mașină, în timp ce traversa strada neregulamentar. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, în prima jumătate a anului curent, numărul cazurilor de accidente cu implicarea pietonilor a crescut cu 100, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În context, oamenii legii vin cu o serie de recomandări privind sigurața în trafic a pietonilor.

În seara zilei de ieri, în jurul orei 21:00, pe strada Grenoble din capitală, o femeie de 60 de ani care trecea drumul neregulamentar, a fost lovită de o mașină. În urma traumelor cu care s-a ales, femeia a decedat la locul accidentului. Persoana care a tamponat-o este un tânăr de 19 ani, care conducea un automobil de model Skoda. Pe acest caz, a fost deschis un dosar penal, iar poliția urmează să stabilească circumstanțele în care s-a produs nenorocirea, dar și identitatea victimei. Conform datelor oferite de Poliție, de la începutul anului, din totalul de peste 1000 de accidente rutiere, în peste 120 de cazuri au fost implicați pietoni care traversau strada în locuri neautorizate. Ca urmare, 15 persoane au decedat, iar peste 100 au fost traumatizate. În context, pietonii sunt îndemnați să țină cont că, la traversarea străzii, în locuri neprevăzute pentru asta, se crează o situație periculoasă, atât pentru ei cât și pentru șoferi, iar dacă asta se întâmplă pe timp de noapte, atunci pericolul este și mai mare. Pietonul poate percepe greșit viteza automobilului care se apropie, îl poate scăpa din vedere cu totul, sau, fiind sustras poate uita să se asigure. Șoferul, la rândul său, deseori nu se așteaptă la apariția pietonului în spațiul care nu-i este amenajat și uneori nu reușește să reacționeze, pentru a evita accidentul. Contrar acestor recomandări, astăzi, pe bulevardul Dacia din capitală, oamenii traversau strada printre mașini, punându-și viața în pericol.

Mulți dintre cei care se aventurau printre mașini știau bine că, exact sub picioarele lor, este o trecere subterană. Unii nu au dorit să discute cu noi și să ne explice, de ce își pun viața în pericol, în loc să meargă câțiva pași în plus. Alții și-au cerut scuze, după ce și-au recunoscut vina, iar alții , când au văzut că sunt filmați, au făcut cale întoarsă.

„- Doamnă, vă puneți viața în pericol. E normal să mergeți așa? – Da. – Este subterană. – Da de ce treceți strada neregulamentar? – Nu înțeleg, nu înțeleg. – Este trecere subterană, vă puneți viața în pericol.

„- De ce nu treceți pe la zebră? – Dapoi nu era nimic, pe unde era să trec. – Da, dar vă puneți viața în pericol, nu este normal”.

„- De ce treceți strada neregulamentar? – Eu am probleme cu sănătatea. – Da, dar vă puneți viața în pericol. Este la 40 de metri trecere subterană”.

Totuși, au fost și persoane care și-au justificat gestul, învocând că trecerea de pitoni este prea departe.

„- Da zebra e departe. – Da așa o să te accidenteze o mașină, o să te lovească o mașină. – Nu, eu sunt atentă la așa ceva. – Știți că puteți să primiți amendă pentru asta? – Știu de asta”.
„- Da matale de ce nu te duci pe la zebră? E departe, te dor picioarele? – Da. – Și așa treci des ? – Nu, când am trebuință numa. – Da matale crezi că este normal așa să treci? – Nu-i normal. -Nu-i normal da treci. – Da. – Și așa treci des ? – Nu, când am trebuință numa. – Da matale crezi că este normal așa să treci? – Nu-i normal. -Nu-i normal da treci – Da”

„- Domnișoară, de ce treceți strada neregulamentar? – Da pur și simplu e prea departe să te duci până-n colo să treci drumul, când ție îți trebuie încoace repede. – Da este trecere subterană, nu-i departe. – Da acolo eu mă tem să mă duc pe acolo. Dacă cineva îți dă în cap?! Deoarece acolo uneori iau lampile, uneori camerele le iau de acolo. – Da, dar vă puneți viața în pericol doamnă. – Nu-mi pun viața în pericol. – Păi da, dar riscați să fiți accidentată. – N-am fost până acum accidentată, nu mă tem”.

Cei de la Inspectoratul Național de Securitate Publică ne-au cominicat că, în prima jumătate a acestui an, numărul accidentelor cu implicarea pietonilor a ajuns la 360, cu 100 de cazuri mai mult, comparativ cu prima jumătatea a anului trecut. Pentru a reduce numărul de accidente cu implicarea pietonilor, INSP defășoară razii, în cadrul operațiunii Pietonul. Atât șoferii, cât și pietonii sunt atenționați, iar după caz – amendați, dacă încalcă regulamentul circulației rutiere.

„De la începutul operațiunii, au fost sancționați peste 700 pietoni, care au traversat strada în locuri interzise și peste 600 de conducători auto, ce nu au cedat trecere legală pitonilor. Inspectoratul Național de Securitate Publică recomandă tuturor pietonilor să traverseze strada doar în locuri special menajate. Înainte de a se angaja la trecerea pietonală să fie convins că este văzut de către conducătorul auto. Iar pe timp de noapte să poarte haine ce conțin elemente reflectorizante”.

„ – Veți continua să mergeți așa mai departe? – Nu. – Vă veți corecta? – Da”.

„- Nu, nu! O să mă duc pe la trecerea de pietoni”.

Amenda pentru pietonii care trec strada în locuri neautorizate poate ajunge până la 450 de lei. Conducătorii auto, care nu cedează trecerea peitonilor pot primi o amendă între 900 și 1500 de lei, cu aplicarea a patru puncte de penalizare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram