/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Export mai mult, prețuri mai mari? R. Moldova, lider în UE la furnizarea materiei prime pentru producerea uleiului de floarea soarelui

missing
10 august 2021, ora 21:12

Republica Moldova a devenit lider în Uniunea Europeană la capitolul furnizarea materiei prime pentru producerea uleiului de floarea soarelui. Pe parcursul ultimului an, Europa a importat din țara noastră peste 182 de mii tone de semințe, fiind astfel al doilea cel mai mare furnizor pe această piață, cu o cotă de 21.7%. Însă, potrivit producătorilor de ulei, cu cât Moldova exportă mai mult, cu atât mai scump devine uleiul pentru consumatorul din țară, pentru că rămâne mai puțină materie primă. Acum, la piața și în magazine, un litru de ulei autohton ajunge să coste și 40 de lei, după ce, de la începutul anului, au avut loc scumpiri în lanț. Oamenii se arată nemulțumiți, însă specialiștii de la Ministerul Agriculturii susțin că, odată cu apariția noii roade, care este foarte bogată în acest an, prețurile ar trebui să scadă.

Prețurile la uleiul de floarea soarelui au început să crească încă din luna martie a acestui an, atunci când au crescut cu aproape 10 lei per litru la cel rafinat și, în medie cu 5 lei per litru – la cel nerafinat. Acum, la piață, un litru de ulei de floarea soarelui costă în jur de 32-33 de lei, în funcție de producător. Însă în magazinele din țară, prețul unui litru de ulei autohton ajunge și la 40 de lei. Vânzătorii ne asigură, însă, că în ultimele săptămâni uleiul s-a ieftinit.

„Uleiul s-a ieftinit de vreo trei săptămâni. Cu mult, pentru că costa 180 de lei și ceva și acum e 167. Cred că se va iefitni și mai mult”.

Cumpărătorii sunt de părere, însă, că prețul la ulei ar trebui micșorat cu încă cel puțin 10 lei la litru.

„Să fie cum a fost. Ne aranja. Pensia doar nu ne-au mărit-o. Acum, în primăvară, doar cu câțiva bănuți au majorat”.

„Nu a fost necesar să fie așa scumpiri. Eu cred că mai avem în rezervă. Dar cineva vrea să ne facă viața mai „dulce”.

Alții sunt de părere că producătorii autohtoni trebuie susținuți, după pierderile pe care le-au suportat din cauza secetei din anul trecut.

„Altfel cum, lumea să lucreze degeaba? Noi vrem să mâncăm, dar trebuie să ne achităm cu lumea care muncește”.

Am reușit să discutăm și cu un producător de uleiuri, care ne-a confirmat că afacerea sa a fost puternic afectată de seceta din anul trecut. Atunci, explică el, semințele de floarea soarelui au ieșit mai puțin calitative, acesta a produs mai puțin ulei și, în consecință, s-a văzut nevoit să majoreze prețurile.

„În condițiile de secetă, floarea soarelui nu a dat conținutul necesar de ulei. Adică la un kilogram de semințe noi am primit mai puțin ulei”.

Deși, de obicei, exporta uleiuri și în afara țării, în acest an, a refuzat să o facă, întrucât în rezerve are puțină materie primă. Fermierul mai spune că este paradoxal că țara noastră exportă atât de multă semință de floarea soarelui, atunci când producătorii ca el nu pot găsi pe piață materia calitativă. Din această cauză, crede el, crește și prețul uleiului.

„Când se duce materia primă, prețurile se ridică din cauza deficitului de materie primă. Nu este o balanță. Anul trecut, se știa că va fi deficit de materie primă, de floarea soarelui și nimeni nu a întreprins măsuri, pentru a contracara acest fapt, pentru a menține materia pe piață”.

Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere este, însă, de altă părere. Acesta consideră că prețurile, în primul rând, depind de cotațiile internaționale.

„Deci, este un preț acolo, pe piața internațională. Iată de aici începe a juca și exportatorul la noi, când face achizițiile pe piața internă. Are și el cheltuieli de transportare, depozitare, uscare etc.”

Iar odată cu apariția roadei noi, uleiul va costa mai puțin, spune el.

„Lucrurile sunt benefice, calitatea roadei e bună și va permite să obținem preț bun la semințe și ulei”.

După ce, în primăvară, au fost majorate prețurile la ulei, Ministerul Agriculturii, care conform legii nu poate monitoriza și nici dicta prețurile, a expediat sesizări către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Consiliul Concurenței. Atunci, Ministerul a fost informat că încălcări nu au fost depistate și că prețurile ar fi crescut în mod firesc. Așa că Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție din cadrul Minsterului consideră că scumpirile se datorează cererii sporite din partea marilor producători mondiali, precum China, însă, în curând, declară el, lucrurile vor reveni la normalitate.

„China la moment își face aprovizionarea cu ulei, creând un deficit pe piața regională. Acest deficit se reflectă și asupra creșterii prețului la ulei. Credem că aceste scumpiri se vor stopa cât de cât pentru că mai mult nu are chip să se scumpească și vine producția nouă din 2021”.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, anul trecut, țara noastră a produs 492 de mii tone de semințe de floarea soarelui, fiind exportată aproape jumătate din recoltă. 182 de mii de tone au ajuns în Uniunea Europeană, ceea ce a făcut Republica Moldova lider în UE la capitolul furnizarea materiei prime pentru producerea uleiului de floarea soarelui.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram