Prognoze sumbre pentru iarnă. Prețurile globale la gaze ar putea atinge cote record. Durleșteanu: E necesară diversificarea resurselor pentru Moldova

O provocare imediată pentru noua guvernare va fi creșterea prețurilor la gaze de la furnizorii externi, respectiv creșterea prețurilor pe piața internă pentru consumatorii din Republica Moldova. „Majorarea poate dubla prețurile, fiind influențată de următorii factori: cererea crescută de gaze din partea Asiei și Europei; ofertă mică de livrări; proiectul Nord- Stream care, cu regret, a fost abandonat de SUA (compensarea volumelor livrate de Rusia anterior)”, consideră Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor, femeie de afaceri ce lucrează cu mai multe companii din domeniul energetic.

Foto: UNIMEDIA

„Provocarea cu resursele energetice (gaze, produse petroliere, energia electrică) va fi mult mai complicată decât negocierea unui acord cu FMI sau atragerea asistenței financiare de la partenerii externi.

Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze pentru RM nu va avea loc în 2021, ceea ce înseamnă că dependența față de gazele livrate de către Gazprom va persista.

Să nu uităm și de faptul că Moldovagaz a acumulat circa 350 mil. dolari datorii față de Gazprom.

Nu doresc să fie creată o panică pe piața resurselor energetice a Republicii Moldova, însă, guvernarea nouă trebuie să asigure o claritate și predictibilitate pentru cetățeni într-o situație dificilă.

Dragi Guvernanți!

Euforia e pe terminate. În scurt timp, oamenii o să vă întrebe ce rezultate ați obținut și cum ați îmbunătățit viața de zi cu zi a fiecărui locuitor al Republicii Moldova.

Vă doresc să fiți cât mai eficienți. Succes”, a scris Mariana Durleșteanu.

Reuters a efectuat o analiză, potrivit căreia, prețurile globale la gaze ar putea să bată recordurile în această iarnă. Asta pentru că „vara fierbinte în emisfera nordică lasă depozitele reduse pe piețele cheie, pe măsură ce energia verde se extinde în noi regiuni”.

Depozitarea gazului în Europa este în prezent la aproximativ 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, au spus analiștii.

„Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu niveluri scăzute de stocuri, astfel că prețurile vor rămâne bine susținute”, au declarat analiștii ING într-o notă recentă.

Gazprom din Rusia a renunțat la rezervarea unei capacități suplimentare de tranzit a gazelor pentru a satisface cererea, ceea ce se adaugă riscurilor de creștere a prețurilor în Europa, au adăugat analiștii.

Șeful de la MoldovaGaz a anunțat deja depsre o majorare a prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii finali din țara noastră, doar că încă nu se știe exact cu cât. Unele analize estimează o creștere la facturi cu circa 30 la sută.


Pub