A stat după gratii cu aproape 9 luni mai mult, decât prevedea sentința: O femeie va fi recompensată cu o mie de lei pentru fiecare zi în plus de detenție

Circa 44,3 mii de lei prejudiciu material și 263.000 de lei prejudiciu moral. Aceasta este suma pe care o va primi o femeie pentru că a fost ținută în detenție, fiind de fapt nevinovată. Decizia a fost adoptată de către Judecătoria Chișinău sediul Centru și poate fi atacată la Curtea de Apel, în decurs de 30 de zile.

Foto:

Potrivit Asociației Promo-LEX, care a reprezentat victima în instanțe, magistrații au constata încălcarea prevederilor art. 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Femeia a fost privată de libertate ilegal timp de 263 de zile, fiind deținută în Penitenciarul nr.7 de la Rusca. Astfel, prejudiciul moral dictat de instanță constituie echivalentul a o mie de lei pentru fiecare zi de detenție ilegală.

Pentru a demonstra că a fost deținută în instituția penitenciară peste termen, reclamanta a trecut printr-un proces îndelungat, zeci de ședințe și complete de judecată, precizează apărarea.

Din cauza erorii instanței de judecată legată de calcularea termenului executării pedepsei cu închisoarea, reclamanta s-a aflat ilegal în detenție cu 263 de zile mai mult, decât termenul stabilit în baza sentinței de condamnare.

Anterior, Asociației Promo-LEX, au reprezentat în instanțele naționale alte două cauze similare, într-un caz fiind vorba de o deținere ilegală în penitenciar timp de 17 zile, iar în al doilea – pe un termen de 36 de zile.


Pub