Noi numiri, la Guvern: Cine sunt persoanele care au ocupat funcțiile de secretari de stat în cadrul ministerelor

Ministerele s-au ales cu secretari de stat noi, astăzi, după ce au fost demiși cei vechi, tot astăzi, în cadrul primei ședințe a noului Guvern. Cine sunt persoanele care își vor înlocui predecesorii vedeți mai jos.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, în cadrul ședinței de astăzi a fost votată numirea lui Veaceslav Dobândă în funcția de secretat de stat al MAEIE, începând cu data de 10 august 2021. „Domnul Dobândă este un profesionist foarte bun, cu o vastă experiență diplomatică, are 21 de ani de activitate în cadrul ministerului de Externe, a fost ambasador în Estonia, Suedia și prin cumul în Finlanda, Norvegia, Islanda. Actualmente este director în cadrul Direcției de cooperare bilaterală în cadrul Ministerului de Externe”, a precizat Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Și Ministerul Justiției va avea un nou secretar de stat. Este vorba despre Veronica Mihailov Moraru, care va ocupa funcția din 17 august.„Doamna Veronica Mihailov Moraru este avocat, magistru în drept, formator și consultant expert în mai multe proiecte ce țin de justiție și drepturile omului. A deținut anterior funcția de președinte Amnesty Internațional Moldova, membru și președinte al Comisiei de licențiere pe lângă Uniunea Avocaților din Moldova, secretar de stat la Ministerul Justiției. Am deplină încredere în Veronica și de aceea, rog să susținem numirea doamnei în funcție”, a menționat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Ministerul Afacerilor Interne va avea, de asemenea, un nou secretar de stat. Sergiu Diaconu va ocupa funcția din 10 august. „Domnul Diaconu are o formare diversă în domeniul administrației publice, ordine și securitate publică în instituții prestigioase din Europa, deține o expertiză internațională în domeniul de aplicare a legii și securității rutiere, cu o experiență de peste 20 de ani în gestionarea programelor de anvergură, realizate în circa 10 țări. A condus Centrul de reformă al MAI, în cadrul căruia au fost elaborate documente de politici publice, care au stat la baza reformei instituției, crearea IGP și altor structuri subordonate. Este un cunoscător și promotor al soluțiilor inteligente în sectorul de ordine și securitate publică, persoană în care eu am încredere că vaface o echipă foarte bună și rog susținere”, a punctat Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne.

Iar Ministerul Apărării va avea doi secretari de stat, începând cu data de 10 august: Valeriu Mija și Sergiu Plop.

„Domnul Valeriu Mija este doctor în științe politice, lector universitar și analist politic în domeniul relațiilor internaționale și studiilor de securitate internațională, diplomației și sistemului de securitate și planificare a apărării naționale. A avut un stagiu de peste 20 de ani în sistemul militar, ultima funcție deținută fiind cea de șef de direcție Politica de apărare și planificare a apărării. Este colonel în rezervă și participant al Războiului de pe Nistru din 1992”, a menționat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

„Domnul Sergiu Plop este militar de carieră, cu studii speciale în domeniul învățământului militar și gestionării resurselor de apărare. Este colonel în rezervă cu o experiență de peste 25 de ani și ultima funcție deținută a fost de comandant, rector al Academiei Militare a Forțelor Armate. Este doctorand în domeniul militar privind planificarea resurselor de apărare”, a informat Anatolie Nosatîi.

Totodată, Sergiu Gherciu a fost numit în funcția de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, din data de 10 august. Întrebat de prim-ministră dacă este rudă cu Sergiu Gherciu, ministrul Agriculturii a declarat că nu și nici nu s-au întâlnit anterior. „Domnul Sergiu Gherciu are o experiență vastă de activitate în cadrul Ministerului Agriculturii și cunoaște bine domeniul, a activat mai mulți ani în funcții de răspundere și cred că va face față cerințelor de rigoare”, a precizat ministrul Viorel Gherciu.

De asemenea, Rodica Iordanov va ocupa funcția de secretar de stat în noul Minister al Mediului, din data de 23 august. „Doamna Rodica Iordanov este doctor în dreptul mediului, cu o experiență bogată de 20 de ani în domeniul protecției mediului, în mod special pe legislația de mediu. Doamna Iodanov este autorul mai multor legi, care au fost elaborate până în prezent și care sunt în curs de elaborare. În procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană. La moment este director executiv al Asociației Eco Contact și a implementat mai multe proiecte finanțate de partenerii de dezvoltare, cum ar fi Comisia Uniunii Europene, Banca Mondială, Suedia, Agenția de dezvoltare a Austriei. Este o persoană în care am deplină încredere și sunt sigură că va face o echipă foarte bună, pentru a face față provocărilor pe care le vom întâmpina, pentru reconstruirea sistemului și pentru creșterea calității mediului în țară”, a subliniat Iuliana Cantaragiu, ministra Mediului.

Ministerul Sănătății va avea doi secretari de stat, începând cu data de 10 august: Zinaida Bezverhnîi și Svetlana Nicolaescu.

„Zinaida Bezverhnîi este de specialitate farmacist, doctor în științe farmaceutice, master în sănătate publică. Este absolventă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu, în cadrul căreia a activat pe parcursul anilor 2009 -2015 în calitate de asistent universitar, după care conferențiar universitar, după susținerea tezei, la Catedra de Farmacie socială a universității. De asemenea, a activat ca și consultant științific la Directoratul european pentru calitatea medicamentelor de la Consiliul Europei. Din 2015 este coordonator de programe la Organizația Mondială a Sănătății, biroul din R.Moldova, cu excepția perioadei Guvernului Sandu, când a deținut funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. La Ministerul Sănătății va fi responsabilă de politica medicamentului, de resursele umane în sănătate și de asemenea, de sistemele de sănătate naționale și internaționale”, a punctat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Svetlana Nicolaescu este medic de specialitate, master în sănătate, absolventă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu. În prezent se află în program de doctorat pentru susținerea tezei de doctor în medicină. A absolvit programul de 2 ani de master în sănătate publică a Universității de Stat din Kansas, SUA, și programul de politici în domeniul de control al tutunului la Universitatea Johns Hopkins, Școala de sănătate publică Bloomberg din SUA și un curs intern la Asociația Pan Americană a Sănătății din Washington. A activat mai mulți ani în calitate de cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie, apoi din 2011 – în cadrul Ministerului Sănătății. Dumneaei are o experiență vastă de funcționar public, a fost șefă a două direcții importante în fostul Minister al Sănătății. Are doi ani de experiență ca viceministru și medic șef sanitar de stat”, a menționat Ala Nemerenco.  


Astăzi, noul Cabinet de miniștri, învestit vineri, s-a întrunit în prima sa ședință.


Tot vineri, membrii Guvernului învestit de Parlament au depus jurământul în fața președintei Maia Sandu. Aceștia au fost felicitați de către șefa statului, care promis sprijinul său și le-a urat succes în activitate.

Noul Guvern, condus de Natalia Gavrilița, este format din 13 ministere, în loc de 9, așa cum a fost până acum. Totodată, din Executiv vor face parte și 2 viceprim-miniștri specializați, unul pentru Reintegrare și unul pentru Digitalizare. Gavrilița a prezentat, astăzi, echipa guvernamentală, ce urmează a fi supusă votului în Parlament.


Pub