Completul de judecători care trebuia să examineze dosarul deputatului Ulanov a semnat o declarație de abținere. Ce urmează

Completul de judecători din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care urma să examineze, astăzi, în prima ședință, cauza penală pe numele deputatului Denis Ulanov, acuzat de „escrocherie” și „spălare de bani”, a semnat o declarație de abținere comună. Cum și-au motivat magistrații decizia vedeți mai jos.

Foto: UNIMEDIA

Cei trei judecători care formează colegiul de judecată căruia i-a revenit examinarea dosarului lui Ulanov au depus declarație de abținere. „30 de minute în urmă a fost examinată declarația de abținere de alt complet din 3 judecători ai Judecătoriei Buiucani și aceasta a fost admisă. Dosarul a fost transmis la Cancelaria Judecătoriei Buiucani pentru transmiterea, în mod aleatoriu, prin sistemul electronic, la alt complet de judecători”, a declarat, pentru UNIMEDIA, deputatul Denis Ulanov.

„Decizia motivată va fi mâine, avem doar dispozitivul. Poziția oficială a celor 3 judecători a fost că ei au examinat dosarul cu privire la așa numita fraudă bancară, care în viziunea acestui colegiu are legături cu dosarul penal în care sunt vizat eu”, a mai adăugat Ulanov.

Deputatul consideră că magistrații ar căuta o modalitate de a nu-i examina dosarul. „Eu sunt sigur că judecătorii susțin poziția mea oficială, că acest dosar penal este politic și caută niște argumente juridice pentru a evita examinarea acestui dosar, care este un circ al absurdului. Înțeleg că sunt deputat în Parlament din partea Partidului Șor, fost avocat al lui Șor timp de mai mulți ani, toți vedem ce se întâmplă, dar pentru mine este foarte straniu că eforturile PG nu sunt în direcția corectă. Atragerea la răspundere a avocatului și anexarea dovezilor că eu sunt implicat în niște proceduri și faptul că în calitate de probatoriu se prezintă contractul meu cu Ilan Șor este o anarhie totală și nu este statul de drept.

La sfârșitul lunii iulie, Procuratura Anticorupție a finalizat și expediat în judecată cauza penală în care deputatul Denis Ulanov este acuzat de „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Rechizitoriul cuprinde 630 de file, iar întreg probatoriul însumează 81 de volume.

Respectiva cauză penală face parte din dosarul denumit generic „Frauda bancară”, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 9,7 milioane de lei.

Amintim că, acum patru luni, la cererea Procurorului General, Parlamentul i-a ridicat deputatului imunitatea parlamentară. Inculpatul pledează nevinovat și este cercetat în libertate.


Pub