13:54:31 23.04.2024
Stiri

Avocații lui Ilan Șor insistă asupra înlocuirii măsurii arestării preventive și încearcă să pună capăt „ilegalităților și nihilismului” în raport cu clientul lor

Actualitate 09.08.2021 12:45 Vizualizări1668 Autor: Ziarul National
Avocații lui Ilan Șor insistă asupra înlocuirii măsurii arestării preventive și încearcă să pună capăt „ilegalităților și nihilismului” în raport cu clientul lor


Avocații lui Ilan Șor solicită din nou Curții de Apel Cahul înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea de liberare provizorie sub control judiciar, măsură care a fost dispusă de către prima instanță de judecată. O nouă cerere cu privire la înlocuirea măsurii preventive, a doua, a fost depusă de către avocații președintelui Partidului „ȘOR” la Curtea de Apel Cahul pe 6 august 2021.

Apărătorii lui Ilan Șor explică, prin intermediul unui comunicat de presă, că o măsura non-privativă de liberate ar permite examinarea obiectivă atât a cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul, cât și stabilirea adevărului despre frauda bancară.

„Depozițiile lui Ilan Șor sunt foarte importante în vederea elucidării împrejurărilor reale privind faptele comise în cadrul așa-numitului furt al miliardului. Totodată, în cazul înlocuirii măsurii preventive, Ilan Șor va avea posibilitatea să participe în procesul de judecată în care este vizat și, astfel, i se va asigura exercitarea deplină a dreptului la apărare”, se arată în comunicatul avocaților lui Ilan Șor.

Potrivit avocaților, măsura de liberare provizorie sub control judiciar va avea calitatea de a asigura participarea lui Ilan Șor la ședințele de judecată. În plus, spun ei, Ilan Șor va avea posibilitatea să își exercite mandatul de deputat și să realizeze direct promisiunile făcute cetățenilor în campania electorală. Actuala măsură, cea de arestare preventivă, este „ineficientă”, fapt demonstrat pe parcursul a doi ani, susțin avocații.

De asemenea, schimbarea arestului preventiv cu o altă măsură ar crea condiții pentru ca Ilan Șor să se prezinte la organul de urmărire penală și să depună mărturii importante în contextul cauzelor penale denumite generic „frauda bancară”.

Avocații lui Ilan Șor s-au referit și la ședința de judecată din data de 7 iulie 2021, în cadrul căreia a fost examinată prima cerere de înlocuire a măsurii preventive, și au ajuns la concluzia că „instanța de judecată și partea acuzării creează condiții pentru împiedicarea prezenței lui Ilan Șor la ședințele de judecată”.

În ceea ce privește poziția judecătorilor Curții de Apel Cahul, care examinează cauza penală ce-l vizează pe Ilan Șor, apărătorii constată că decizia de a menține în vigoare măsura arestului preventiv constituie un act de obstrucționare a justiției, având în vedere că, până în prezent, arestarea preventivă și-a demonstrat ineficiența. Avocații cred că instanța de judecată nu a avut motive să nu o înlocuiască, în condițiile în care Ilan Șor a declarat pe proprie răspundere că, după anularea arestului în privința sa, imediat se va prezenta la organul de urmărire penală și în instanța de judecată. Totodată, la examinarea cererii anterioare, instanța de judecată a ignorat cu desăvârșire faptul că Ilan Șor era implicat în campania electorală și că, în acest interval de timp, candidații nu pot fi arestați.

În același timp, avocații menționează faptul că respingerea cererii de înlocuire a arestului preventiv cu o altă măsură neprivativă de liberate face parte dintr-un lanț de dispoziții prin care cererile apărării de administrare a probelor, care ar demonstra nevinovăția clientului lor, sunt respinse. Astfel, Curtea de Apel Cahul ar fi creat condiții în avantajul acuzării și în dezavantajul părții apărării, a căror solicitări sunt respinse, deși acestea ar putea arăta netemeinicia acuzațiilor față de Ilan Șor, mai spun apărătorii.

Avocații se mai referă, în același comunicat de presă, la situația în care judecătorul-raportor în cauza în care este vizat Ilan Șor a apărut într-un material video, potrivit căruia magistratul primește o pungă de la un avocat participant în cauză și, cu toate acestea, nu a formulat nicio declarație de abținere, iar cererea de recuzare a fost respinsă.

„Acest lucru este inadmisibil într-o societate democratică. Cu privire la comportamentul judecătorului-raportor pe caz – dl Tudor Berdilă, din data 5 mai 2021, când a primit o pungă de la avocatul care acordă asistență juridică garantată de stat în aceeași cauză. Chiar procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, menționează în cadrul гunei emisiunii televizate, din 20 iulie 2021, că, inițial, a fost dispus să pornească un proces penal, dar, până la urmă, a ajuns la concluzia că acest lucru a fost o „provocare”, cu scopul „transmiterii dosarului penal în altă instanță de judecată”. Cu toate acestea, înțelegem că judecătorul-raportor se află actualmente sub presiune, și, că de departe nu poate fi privit drept unul imparțial, ceea ce este incompatibil cu un proces echitabil. Or, pe de o parte, declarațiile procurorului general despre intenția de pornire a unui proces penal, și, pe de altă parte, imaginile cu primirea pachetului de la un avocat în proces arată în mod evident că acesta va judeca în totală lipsă de imparțialitate, nu ghidat de regulile unui proces echitabil, ci de teama de a nu fi criticat sau, eventual, tras la răspundere”, se mai arată în comunicatul de presă al avocaților lui Ilan Șor.

Apărătorii lui Ilan Șor reiterează că procesul de judecată de la Curtea de Apel Cahul în privința clientului lor este departe de a fi unul corect, iar instanța de judecată ar comite constant încălcări.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md