Studenții din Republica Moldova vor învăța antreprenoriatul tech la universități. Ce include programul de studii

09 Aug. 2021, 13:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
09 Aug. 2021, 13:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Veste bună pentru studenții din Republica Moldova, acești vor începe a studia încă de pe băncile universității antreprenoriatul tech. Astfel, prin intermediul programului „Startup Universities”, începând cu luna septembrie a anului curent, 40 de studenți de la universitățile din Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul vor beneficia de program și vor obține cunoștințe și abilități antreprenoriale. Inițiativa are scopul de a stimula potențialul tinerelor generații pentru dezvoltarea economiei naționale.

Datorită acestui curs, tinerii vor avea posibilitatea să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale în domeniul tech.

Ana Chirița, Directoarea Proiectului TEKWILL, Director Proiecte Strategice ATIC: „Actualmente, în întreaga lume, este o creștere mare a startup-urilor și a produselor proprii cu valoare adăugată, obținute prin antreprenoriatul tehnologic. Întrucât domeniul nu este studiat în universități, am observat necesitatea de a susține universitățile, inclusiv profesorii, pentru a putea ajusta, ulterior, curriculele în baza cărora ghidează studenții de la profile economice. Astfel, va crește o generație de antreprenori cu noi cunoștințe și abilități în domeniu.”

Cursul va fi integrat în curricula universitară și va fi certificat în cadrul diplomei de licență. Acesta conține subiecte ce țin de trendurile ecosistemului și dezvoltarea afacerilor tehnologice. În cadrul disciplinei, studenții vor învăța să dezvolte o afacere de la idee la aplicare, fiind mentorați de profesori pregătiți în domeniu. De asemenea, pe durata cursului, studenții vor fi familiarizați cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc. Procesul educațional va presupune o abordare mixtă de lucru în grup, dar și individual, tinerii fiind stimulați să studieze și să aplice cunoștințele în afara orelor.

Madelene Eichorn, manageră de programe, Ambasada Suediei: „Suedia împreună cu USAID și-au unit forțele pentru a susține o inițiativă care a schimbat unul dintre sectoarele fundamentale ale Moldovei. Proiectul va include cursuri ample despre dezvoltarea afacerilor tehnologice și a ecosistemului antreprenorial. Încurajăm, în special, fetele și femeile, să urmeze o carieră în știință, tehnologie, inginerie și matematică pentru a valorifica potențialul tuturor tinerilor din Moldova.”

O ediție pilot a programului s-a desfășurat, în perioada martie-mai a anului curent, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei. În cadrul cursului, 10 studenți ai Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, dar și ai Facultății Inginerie Economică și Business au fost familiarizați cu antreprenoriatul tehnologic.

Cu ajutorul acestui program, studenții vor putea genera produse inovatoare și utile pentru societate. Programul își propune să schimbe viziunile tinerilor, orientându-i către dezvoltarea economiei digitale, care este în continuă ascensiune la nivel internațional.

„Startup Universities” este parte a programului „Startup Academy”, dezvoltat de TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 16:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 16:31 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că un studiu preliminar de fezabilitate pentru construcția unui tronson de cale ferată electrificată, cu ecartament european, între Chișinău și Ungheni, va fi elaborat până la finalul acestui an.

Această decizie a fost luată în urma discuțiilor purtate în cadrul celei de-a șasea reuniuni a Comitetului de conducere pentru integrarea sistemelor de transport UE-Ucraina-Moldova, care a avut loc la Košice, Slovacia. La întâlnire au participat secretarul de stat al ministerului, Mircea Păscăluță, alături de reprezentanți din Ucraina, România, alte state membre UE și ai Comisiei Europene.

În cadrul reuniunii s-au discutat proiectele actuale și viitoare finanțate prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), investițiile în transporturi, reformele din sectorul feroviar și extinderea Rețelei Transeuropene de Transport (TEN-T). Participanții au subliniat necesitatea de a spori capacitatea de tranzitare a încărcăturilor ucrainene pe calea ferată.

Un punct important pe agenda discuțiilor a fost proiectul privind construcția unui coridor feroviar electrificat Chișinău-Ungheni cu ecartament european. A fost menționat că, cu sprijinul JASPERS, serviciul de consultanță tehnică al Băncii Europene de Investiții, se va elabora până la finalul anului un studiu de prefezabilitate pentru acest proiect, care va include și elemente de design conceptual.

În timpul reuniunii, reprezentanți din Ungaria, Polonia și Slovacia au prezentat etapele de dezvoltare a rețelelor feroviare europene și modelele de finanțare utilizate. De asemenea, s-au discutat eforturile continue de reabilitare a infrastructurii rutiere și progresul proiectelor de reabilitare finanțate prin CEF 2022.

Mircea Păscăluță, secretar de stat în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a subliniat importanța unei noi abordări în introducerea și utilizarea proiectelor bazate pe o viziune regională amplă și cooperarea între parteneri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău