Averile a cinci judecători vor fi verificate de inspectorii de integritate. ANI s-a autosesizat în urma unei investigații CIJM

Irina Odobescu
09/08/2021

Inspectorii de integritate vor investiga averile a patru judecători de la Judecătoria Chișinău și a unui magistrat de la Judecătoria Comrat. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat în urma unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM). Instituţia a promis că va dezvălui identitatea magistraților după finalizarea controlului. 

Portalul Anticoruptie.md a publicat pe parcursul anului curent mai multe investigații despre averile judecătorilor. În investigația Maşinile preferate ale magistraţilor din instanţele ierarhic superioare Centrul de Investigații Jurnalistice a scris despre mașinile pe care și le-au procurat în anul pandemic judecătorii. Respectiv, magistrații din instanţele de fond şi-au luat maşini mai vechi, iar cei din instanţele ierarhic superioare au preferat automobile de lux.

Investigația Sponsorii bogați ai magistraților, este despre cadourile scumpe și sumele de zeci de mii de euro pe care le-au primit magistrații prin donații de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate. Aproape fiecare al patrulea judecător a indicat donații de mașini sau imobile primite de la persoane apropiate. 

Conducerea ANI a declarat anterior că s-a autosesizat, în ultimii ani, în urma investigațiilor publicate pe anticorupţie.md, în cazul averilor magistraţilor, procurorilor şi ale altor funcţionari publici.

Irina Odobescu
09/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii