Deputatul PAS, Rosian Vasiloi, anunțat ca noul șef al Inspectoratului Poliției de Frontieră

Mădălin Necșuțu
09/08/2021
Facebook

Deputatul PAS și fost șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost numit șef al Inspectoratului Poliției de Frontieră prin decizia Guvernului Natalia Gavriliță. Vasiloi are o vastă experiență în acest domeniu, acolo unde a activat mai bine de două decenii.

Rosian Vasiloi, 48 de ani, este expert în politici de securitate şi membru în Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, a scris portalul Anticorupție.md într-un profil realizat după alegerile parlamentare din 11 iulie. El a absolvit Institutul Serviciului de Grăniceri din Moscova, Federaţia Rusă, specialitatea ofiţer al serviciului grăniceri. Ulterior a studiat şi a absolvit Colegiul European, Natolin Campus, Varşovia (Polonia) Cursul „Gestionarea Integrată a frontierelor UE şi politici migraţionale", Şcoala Naţională de Administrare Publică, Polonia etc.

Deţine o experienţă vastă în domeniul managementului de frontieră de peste 20 de ani. Între 2012 și 2013, Vasiloi a deținut funcția de șef-adjunct al Poliției de Frontieră.

După pensionare a activat timp de trei ani în The Nonproliferation & Security Sector Strategic Business Unit of URS Federal Services International Inc. (URSFSII) şi AECOM (Architecture, Engineering, Construction, Operation and Management), o companie globală de proiectare și consultanță în proiecte, inclusiv din domeniul securităţii. Între 2015-2016, a activat în cadrul Centrului OSCE din Bișkek, Kirghizstan.

În declaraţia de avere depusă la CEC în calitate de concurent electoral, Vasiloi a raportat venituri de 157.000 lei pentru serviciile prestate la PAS, iar 100.234 lei a constituit salariul pentru cele câteva luni lucrate în 2019 la Poliţia de Frontieră. Rosian Vasiloi a mai avut venituri de 248.057 de lei din pensie, peste 14.000 au constituit onorariile de la TV8, iar cu 6600 de euro a fost remunerat de către Center for Army, Conversion and Disarmament Studies.

Familia Vasiloi locuiește, din 2008, într-un apartament cu suprafaţa de 81 de metri pătrați, evaluat la puţin peste jumătate de milion de lei. În 2021, Vasiloi şi-a procurat, cu 20.000 de euro, un automobil de model VW Passat. În acelaşi an, s-a împrumutat cu 12.000 de euro de la Microinvest, bani pe care urmează să-i ramburseze până în 2026.

Guvernul a demis, luni, 22 de secretari de stat și secretari generali, de la majoritatea ministerelor. Astfel, au fost eliberați din funcție, în baza cererilor, patru secretari de stat ai Ministerului de Interne, câte trei de la Ministerul Economiei și Infrastructurii și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 

 

 

 

Mădălin Necșuțu
09/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii