‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnalitica82% din suprafața de grâu recoltată: Am putea obține o recoltă medie și globală...

82% din suprafața de grâu recoltată: Am putea obține o recoltă medie și globală record

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Recolta preliminară de grâu

81,7% din suprafețele cultivate cu grâu în Republica Moldova au fost deja recoltate, iar șanse de a obține o recoltă record sunt tot mai mari.

1,2 milioane de tone de grâu deja au fost recoltate de pe suprafața de aproximativ 260 de mii de hectare, potrivit datelor furnizate de către Vasile Șarban, Șef Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM.

Productivitatea medie per hectar de pe suprafața deja recoltată este de 4,5 tone, ceea ce, iarăși, ar putea fi una record, dar datele privind recolta medie se vor schimba, în dependență de cum vor evolua lucrurile în regiunile de unde grâul încă nu a fost recoltat.

Chiar și în aceste condiții, recolta medie, potrivit estimărilor, va depăși media ultimilor ani, iar recolta totală ar putea ajunge la 1,4 milioane de tone.

„Datele sunt preliminare, încă nu au fost recoltate toate suprafețele cultivate. Regretăm mult faptul că mai mulți producători au înregistrat pierderi mari din cauza calamităților, altfel aceștia s-ar fi putut mândri cu recolte peste așteptări, datorită unui an favorabil din punct de vedere al precipitațiilor”, a menționat Vasile Șarban.

Dacă e să analizăm datele ultimilor ani, o recoltă înaltă, de peste 1,2 milioane tone a fost obținută în anul 2016 – 1,281 mln, iar în 2017 – 1,235 mln de tone.

În acești ani, ce au avut condiții bune pentru dezvoltarea cerealelor, au fost obținute recolte medii de grâu per hectar de 3,5 tone/ha în 2016 și 3,73 tone/ha în 2017.

‹ adv ›

Recolta preliminară de orz de toamnă în Moldova

De pe suprafața de 59,1 mii ha au fost recoltate 235 de mii de tone de orz de toamnă. Per total, în acest sezon au fost semănate aproximativ 64 de mii de hectare de orz.

Productivitatea medie per hectar, conform datelor acumulate până acum, este de 4 tone/ha.

În anul 2017, an ce s-a marcat prin recolte bogate a fost obținută o recoltă globală de 248 de mii de tone de orz, de pe suprafața de puțin peste 80 de mii de hectare.

‹ adv ›

Date preliminare privind recolta de rapiță

Ce ține de datele obținute la cultura de rapiță, de pe suprafața de 28,3 de mii de hectare au fost recoltate 77,3 mii tone de rapiță. La moment, recolta medie este de 2,73 tone/ha.

Per total, cu rapiță au fost semănate 34 de mii de hectare în acest sezon.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›