Acționarul majoritar al Victoriabank a preluat toate acțiunile celei mai mari bănci din România

Consiliul Concurenţei din România analizează tranzacţia prin care Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și acționar majoritar la Victoriabank din Moldova, a preluat la începutul lunii iunie, pentru 43 milioane de euro, pachetul integral de acţiuni la Idea Bank, inclusiv participaţiile din cadrul societăţilor Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare, transmite mold-street.com.

Foto: bancherul.ro

„În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr.21/1996), această operaţiunea trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Ca urmare, autoritatea de concurenţă va evalua tranzacţia în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, au anunțat reprezentanții Consiliului Concurenţei. Va deveni un hub digital Idea Bank avea la finalul anului trecut active de 2,7 miliarde lei românești (555 milioane euro) deţinând o cotă de piaţă de 0,48% din România, în timp ce capitalul propriu al băncii era de 229 milioane RON (47 milioane euro), faţă de un capital social de 326 milioane RON, diferenţa negativă de 114 milioane RON reprezentând pierderea acumulată în timp şi care nu a fost recuperată până acum.

„Vedem achiziţia Idea Bank ca o nouă oportunitate pentru Banca Transilvania şi pentru clienţi. Dacă celelalte achiziţii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de iniţiative de banking online. Idea Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking, prin care vom lansa şi dezvolta idei creative de soluţii digitale pentru clienţii de acum şi pentru cei care vor veni”, a declarat la momentul tranzacției Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administraţie la Banca Transilvania.

Idea Bank din România era deținută integral de Idea Bank din Polonia, parte a Getin Holding, controlat de miliardarul polonez Leszek Czarnecki, suspectat de autoritățile din Polonia de escrocherie. La finele anului trecut, ca urmare a problemelor financiare și iminenței falimentului, autoritățile din Polonia au inițiat procedura de rezoluție, iar Fondul de garantare bancară a preluat Idea Bank și a transmis-o în gestiunea băncii de stat Pekao SA. În afară de România Getin Holding deținea și o bancă în Ucraina, care a fost cumpărată de Alpha Bank. Banca Transilvania a devenit în 2018, în premieră, liderul pieţei bancare româneşti şi s-a detaşat anul trecut de restul plutonului, ajungând la active de aproximativ 103,4 miliarde lei românești şi o cotă de piaţă de aproape 18,5%, în creştere față de nivelul de 17,7% din 2019. La începutul anului 2018, Banca Translivania în parteneriat cu BERD a preluat pachetul de 39,3% deținut de firma Insidown LTD din Cipru, devenind principalul acționar la Victoriabank, a treia bancă ca mărime din Republica Moldova. Banca de la Cluj a ajuns în prezent la o valoare de piaţă de circa 16,3 miliarde RON (3,3 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de începutul acestui an şi mai mare cu 57% faţă de luna august din 2020, în contextul unei burse în creştere cu 21%, respectiv 42%, arată datele agregate de ZF.


Pub