Principală  —  IMPORTANTE   —   Oficiul Avocatului Poporului a constatat…

Oficiul Avocatului Poporului a constatat „atitudine neprofesionistă a angajaților Centrului de plasament din Bădiceni față de beneficiari, manifestată prin agresivitate și violență”

sursa: Oficiul Avocatului Poporului

Condiții precare în blocurile sanitare și atitudine neprofesionistă a angajaților față de rezidenți, manifestată prin agresivitate și violență, sunt câteva dintre concluziile reprezentanților Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, în urma unei vizite la Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități adulte din Bădiceni, raionul Soroca.

Au fost identificate deficiențe în partea ce ține de: asigurarea instituției cu aranjamente predestinate persoanelor cu dizabilități fizice, asigurarea dormitoarelor rezidenților cu mobilier adaptat dizabilității acestora, menținerea în continuare a dormitoarelor de capacitate mare, văzute ca a fi direct atentatoare la intimitate, condiții precare în blocurile sanitare, lipsa parelor de duș sau a apei, podea și teracotă deteriorată, uzura profundă a hainelor și încălțămintei rezidenților; lipsa activităților de ocupare a timpului, atitudini negative și neprofesioniste a angajaților față de rezidenți, manifestate prin agresivitate și violență.

Potrivit Oficiului Avocatului Poporului, în instituție sunt 280 de rezidenți, femei și bărbați, „pe un plafon de 450 paturi”.

Rezidenții sunt repartizați în 20 grupe a câte 11-14 rezidenți în dormitoare mari pe durata medie de 20 ani. Urmează un proces de reconstrucție a saloanelor de capacitate mare în saloane de capacitate mică, a câte 2-4 persoane.  

În anul 2019, reprezentanții Oficiului Avocatului Poporului menționau, în urma unei vizite, că în programul de ergoterapie, de jure, sunt incluse: consiliere socială, consiliere juridică, servicii medicale, integrare socio-profesională, atelier de tâmplărie, culinărie, cusătorie, sport, lucrări agricole și de întreținere a animalelor, dar de facto, doar câțiva beneficiari sunt antrenați în aceste activități.

„În mare parte, beneficiarii nu sunt antrenați în activități pentru dezvoltarea și socializarea acestora”, menționau responsabilii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului.