Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Declarația Înaltului Reprezentant al UE,…

Declarația Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, la un an de la alegerile prezidențiale „frauduloase” din Belarus: „Vocile poporului din Belarus nu vor fi reduse la tăcere”

„Pe 9 august 2020, bielorușii au mers la urne pentru a vota pentru democrație. De atunci, ei au apărat aceste valori împotriva represiunii brutale a regimului Lukașenko. Vocile poporului din Belarus nu vor fi reduse la tăcere!”, susține Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles.

La 9 august 2020, poporul din Belarus și-a văzut speranțele de a alege un lider legitim al țării brutal spulberat. De atunci, oamenii din Belarus s-au ridicat continuu și curajos pentru respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Au cerut noi alegeri democratice. Aceștia au protestat pașnic în fața nerespectării de către regimul Lukașenko a statului de drept și a angajamentelor internaționale și a obligațiilor în materie de drepturile omului din Belarus. Un an mai târziu, apelul lor rămâne fără răspuns. 

„Regimul Lukașenko a reprimat propria societate, adâncind în mod constant ruptura cu poporul belarus. Reprezentanții opoziției și ai forțelor pro-democratice, împreună cu mii de cetățeni din toate secțiunile societății, au murit în circumstanțe neclare, au fost reținuți sau obligați să părăsească țara și să trăiască în exil”, menționează Josep Borrell Fontelles.

Regimul Lukașenko a lansat o campanie de represiune și intimidare bine orchestrată împotriva societății civile și a apărătorilor drepturilor omului, precum și distrugerea sistematică a organizațiilor neguvernamentale și a mass-media independente, cu scopul final de a reduce la tăcere toate vocile rămase independente și de a suprima spațiul civic. Comunitatea poloneză din Belarus a devenit, de asemenea, o țintă a acestei politici. Detențiile arbitrare și nefondate, persecuțiile nedrepte, inclusiv negarea dreptului la un proces echitabil și sute de cazuri documentate de tortură continuă să aibă loc într-un mediu de impunitate.

„Odată cu aterizarea forțată și ilegală a zborului Ryanair 4978 în Minsk la 23 mai și instrumentalizarea migranților vulnerabili în scopuri politice, regimul a contestat în continuare normele internaționale.

Regimul ar trebui să elibereze și să reabiliteze necondiționat cei peste 600 de deținuți politici și să se angajeze într-un proces politic serios, credibil și incluziv care să conducă la alegeri libere și corecte sub observația OSCE / ODIHR. (…) UE va continua să sprijine un Belarus democratic, independent, suveran, prosper și stabil. Vocile și voința poporului din Belarus nu vor fi reduse la tăcere.

Începând din octombrie 2020, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Belarusului. Măsurile au fost adoptate ca răspuns la violența inacceptabilă a autorităților din Belarus împotriva protestatarilor pașnici, precum și la intimidările, arestările și reținerile arbitrare survenite în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

UE nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus, condamnându-le și considerând că nu au fost nici libere, nici corecte. În total, 166 de persoane și 15 entități sunt desemnate în cadrul regimului de sancțiuni împotriva Belarusului. Persoanele fizice vizate au fost identificate drept responsabile de represiuni și intimidări împotriva demonstranților pașnici, a membrilor opoziției și a jurnaliștilor ca urmare a alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus, precum și de abateri în cadrul procesului electoral.