Pe banii noștri: Maia Sandu și PAS „au capturat” Republica Moldova

Preluarea puterii de noua guvernare a luat sfârșit în această săptămână. Începând cu ziua de vineri, deja și guvernul este „populat” de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. Maia Sandu e la președinție (când nu stă în rând la magazin, în așteptarea semaforului și, desigur, în vârf de munte), Igor Grosu este la Parlament și Natalia Gavrilița este la Guvern. Acum urmează să se apuce de muncă.

Luni, 2 august 

Procuratura Anticorupție a solicitat anunțarea în căutare și arestarea lui Veaceslav Platon. Ulterior, au declarat că Platon are la dispoziție 10 zile ca să se întoarcă în țară. Mai degrabă în Republica Moldova vine Platon, filosoful mort de câteva mii de ani, decât Platon afaceristul.

MAEIE îl va rechema din funcție pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc. Ultimul este implicat într-un scandal în care ar fi hărțuit sexual o angajată a ambasadei. Golovatiuc ar fi putut fi prim-ministru în primăvara acestui an, dacă planul PSRM și Partidului Șor de a numi un nou guvern ar fi fost îndeplinit.

Se cere o nouă componență a CEC. Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte formată din mai multor ONG-uri menționează că mandatul actualei componențe a CEC a expirat deja, iar conform legii, aceștia pot ocupa funcțiile date maxim până la începutul lunii septembrie, când se împlinesc 3 luni din momentul expirării. Opt din locurile de la CEC se împart proporțional cu locurile partidelor în Parlament. Cel de al 9-lea este numit de Președinte.

Marți, 3 august

S-a publicat lista cu candidați la funcția de miniștri:

  • Viceprim-ministru pentru Reintegrare: Vladislav Kulminski
  • Viceprim-ministru pentru Digitalizare: Iurie Țurcanu
  • Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: Nicu Popescu
  • Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco
  • Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Viorel Gherciu
  • Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Andrei Spînu
  • Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu
  • Ministerul Apărării: Anatolie Nosatâi
  • Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu
  • Ministerul Educaţiei și Cercetării: Anatolie Topală
  • Ministerul Culturii: Sergiu Prodan
  • Ministerul Finanţelor: Dumitru Budianschi
  • Ministerul Justiţiei: Sergiu Litvinenco
  • Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spatari

În Republica Moldova a avut loc protestul unui grup de ortodocși care s-au manifestat împotriva vaccinului. Manifestația a avut loc a doua zi după ce Igor Grosu a avut o întâlnire cu Mitropolitul Vladimir. Totuși, până la urmă, Mitropolia a dat un comunicat în care s-a distanțat de protestatari, dar a spus că „toți sunt fiii bisericii”.

Miercuri, 4 august

Zinaida Popa, deputată PAS, renunță la mandatul de parlamentară și rămâne în funcția de consilieră în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Astfel, în locul acesteia, în Parlamentul de la Chișinău ar urma să ajungă Ana Oglinda. Totodată, alți patru colegi de ai săi din CMC au rămas în Parlament. În locul lor ar veni trei consilieri de la Platforma DA și unul de la PAS.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, deputată PAS, anunță că a fost înregistrată prima inițiativă legislativă în cadrul Parlamentului de legislatura a XI-a. Potrivit lui Stamate, proiectul prevede o serie de modificări care vor fortifica activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI), printre care – introducerea declarării bunurilor la valoarea reală, clarificarea rolului și competențelor inspectorilor de integritate, ai conducerii ANI și al Consiliului de Integritate, posibilitatea aplicării unui avertisment (în locul eliberării din funcție), însă doar atunci când este vorba de un conflict de interese minor, precum și alte modificări importante.

Joi, 5 august

Parlamentul Republicii Moldova a lansat un program de inițiere a deputaților de Legislatura a XI-a aflați la primul mandat. Prima sesiune de informare a acestora a avut loc miercuri, 4 august. Deputații au fost informați despre activitatea Secretariatului Parlamentului, atribuțiile, sarcinile și responsabilitățile subdiviziunilor structurale.

Sesiunea reprezintă prima din cele trei etape ale programului de inițiere pentru noii deputați, menit să asigure asistența organizatorică, informațională și tehnică oferită de către subdiviziunile Secretariatului Parlamentului. La următoarele etape, deputații urmează să fie informați despre procesul legislativ, armonizarea legislației, controlul parlamentar, precum și despre alte subiecte de interes, la solicitarea fracțiunilor.

Vineri, 6 august

Republica Moldova are un nou guvern. Noul executiv condus de Natalia Gavrilița a primit astăzi votul de încredere din partea Parlamentului la capătul a peste patru ore de dezbateri. Ședința a fost și întreruptă preț de vreo 20 de minute, după ce în parlament a fost alertă de incendiu. S-a întâmplat asta din cauza unor produse alimentare uitate în cuptorul cu microunde din bucătărie.

Între timp în Moldova:

România și Ucraina au transmis demersuri la adresa conducerii Căilor Ferate Moldovenești pentru reluarea circulației internaționale a trenurilor, însă fără niciun rezultat. Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, Alexandru Slusari, CFM ar fi motivat că nu dispune de trenuri.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.