Pensie minimă de 2 mii lei pentru 427 mii de persoane: Natalia Gavrilița explică de unde va lua Guvernul bani

427 mii de persoane vor beneficia de creșterea pensiei din 1 octombrie, pentru asta fiind alocați între 500-600 milioane de lei, doar în 2021. Precizarea a fost făcută ieri, 6 august, de către prim-ministra, Natalia Gavrilița, la tribuna Parlamentului. Aceasta afirmă că au fost făcute calculele necesare, inclusiv pe termen lung, însă pentru acest an, surse pentru mărirea pensiei au fost deja identificate.

Foto: UNIMEDIA

„Înainte de a face această promisiunea, am făcut calcule, inclusiv calcule de impact pe termen lung. Am calculat că această schimbare va duce la creșterea deficitului în sistemul de asigurări sociale pe o perioadă de câțiva ani după care datorită faptului că în ultimii ani sistemul de contribuție s-a îmbunătățit acest sistem va ajunge din nou în echilibru, de aceea întrebarea este - Cum în acești ani de tranziție asigurăm din bugetul de stat acoperirea deficitului fondului de asigurări sociale.

Conform calculelor noastre circa 427 mii de persoane vor beneficia de creșterea pensiei și aceasta ne va costa în 2021 aproximativ între 500-600 milioane de lei, iar în 2022 între 2-3 miliarde de lei și în anul 2021 noi deja am făcut calcule și imediat vom purcede la rectificarea bugetului. 

Cetățenii cunosc că vom beneficia de o intrare unică de 236 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional care ne va permite reechilibrarea bugetului și în același timp oficializarea comerțului cauzată de pandemie ne-a permis venituri suplimentare la buget și baza joasă de anul trecut și comerțul oficializat a dus la creșterea cu 2% a veniturilor în primele 6 luni ale acestui an. De aceea, pentru acest an noi deja avem aceste surse identificate. Pentru anii următori, provocarea majoră a Guvernului este să ne asigurăm că cheltuielile curente sunt balansate de cheltuieli în investiții capitale pentru creșterea economică de viitor.

Cheltuielile din buget în 2021 au fost aproximativ 80 miliarde lei, noi trebuie să identificăm în acești bani programele care nu sunt eficiente și să le orientăm la această creștere de pensii”, a spus Gavrilița.


Vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Natalia Gavrilița a declarat că formațiunea este hotărâtă să crească pensia minimă la 2000 de lei, de la 1 octombrie.


Pub