HIV nu te împiedică să ai o viață sexuală sănătoasă

Relațiile sexuale și viața intimă pentru persoanele HIV pozitive este un subiect extrem de sensibil. De multe ori stigmatizate de către societate, persoanele care trăiesc cu Virusul Imunodeficienței Umane ajung să fie private de o viață sexuală normală, chiar dacă pot întreține relații sexuale fără a-și pune în pericol partenerii.

Mituri despre HIV

De la apariția virusului, ce a provocat o adevărată epidemie la sfârșitul anilor ‘80, HIV a schimbat viața sute de milioane de persoane din întreaga lume. Doar în 2020, conform datelor oficiale,  37,6 milioane de persoane de pe glob trăiesc cu HIV, iar în țara noastră numărul persoanelor infectate ajunge la mai mult de 14 mii.

Citește și: 40 de ani de la depistarea HIV/SIDA. 12 lucruri pe care trebuie să le știi despre această maladie

Chiar dacă ne confruntăm cu HIV de aproape 40 de ani, virusul și boala provocată de acesta,  SIDA, sunt învăluite de mituri. Virusul este foarte contagios, însă căile prin care îl poți contracta nu sunt atât de multe. Una dintre căile principale prin care se răspândește virusul este contactul sexual neprotejat, ceea ce a și contribuit la stigmatizarea persoanelor infectate. Virusul se transmite prin lichidele corporale ale purtătorului (seminal sau vaginal) în timpul actului sexual neprotejat. Orice contact neprotejat este un pericol de infectare. Poți lua HIV în timpul contactului sexual vaginal și anal. Șansele de a contracta HIV cresc și mai mult dacă acesta ajunge direct în sânge, în timpul sexului anal sau prin sângele menstrual. Riscul de a contracta HIV în timpul sexului oral este foarte mic. Totuși infectarea este posibilă dacă încărcătura virală este mare, iar partenerul are răni la nivelul cavității bucale.

Cea mai eficientă metodă de a te proteja de HIV reprezintă contraceptivele de barieră. Prezervativele pentru bărbați sau femei reduc la minim șansele de a contracta virusul, fiind la ora actuală unicele metode de care protejează de boli cu transmitere sexuală.

Contactul sexual neprotejat  nu este unica cale prin care te poți molipsi de HIV. Virusul se transmite prin sânge, prin intermediul uterului de la mamă către făt, dar și prin intermediul laptelui matern. În ciuda miturilor, HIV nu poate fi transmis prin:

  • aer;
  • sărut și îmbrățișări;
  • folosirea acelorași vase și tacâmuri;
  • produse alimentare și apa pe care le consumi;
  • utilizarea aceeași toalete;
  • mușcăturile de insecte.

Nedetectabil= netransmisibil

Terapia antiretrovirală este la ora actuală unica metodă de control asupra infecției HIV. Persoanele ce urmează terapia au o viață absolut normală, fără teamă pentru sănătatea sa sau a partenerilor sexuali. Terapia antiretrovirală nu tratează virusul, dar îl inhibă. Astfel, la 6 luni de la administrarea regulată a medicamentelor, concentrația virusului în fluidele corporale devine nedetectabilă, ceea ce înseamnă că acesta nu poate fi transmis. „Riscul de a transmite virusul partenerului sexual este mai mic de 2%”, afirmă Alina Cojocari, șefa secției de activitate cu persoane HIV pozitive din cadrul asociației „Inițiativa Pozitivă”. 

Persoanele HIV pozitive care au o încărcătură virală nedetectabilă nu pot transmite virusul în timpul unui contact sexual neprotejat sau prin alte căi și pot deveni părinții unor copii HIV negativi. Medicamentele necesare pentru terapia HIV sunt disponibile în țara noastră gratuit, în cadrul Programului național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA.

Profilaxie

Pentru a preveni infectarea cu HIV, există metode de profilaxie de pre-expunere (PrEP), sau post-expunere (PEP) la virus. Profilaxia include un șir de medicamente care împiedică virusul să pătrundă în celule și să se multiplice. În cazul în care ai avut un contact sexual neprotejat sau metodele de contracepție au eșuat, fie ești în risc de a contracta HIV pe altă cale, poți apela la PEP. „Medicamentele se iau începând cu 72 de ore de la contact cu virusul și se administrează timp de o lună”, spune Alina Cojocari.

Pe același principiu funcționează și PreP, care se administrează constant pentru a preveni infectarea. „Atunci când persoana are șanse de a contracta virusul, fie  că nu utilizează metodele de contracepție sau nu este sigură că contraceptivele de barieră sunt destul de eficiente, se poate adresa la centrul specializat pentru a primi medicamentele”, explică Alina Cojocari. 

La fel ca și terapia HIV, medicamentele necesare pentru profilaxie pot fi primite gratuit în cadrul centrelor sociale regionale pentru asistența și protecția persoanelor infectate/afectate HIV/SIDA. După efectuarea unui șir de analize, medicul va prescrie medicamentele necesare, iar mai apoi va monitoriza starea persoanei.

Infecția HIV nu este o sentință, iar dacă continui să ai grijă de sănătatea ta, aceasta nu te împiedică să-ți trăiești din plin viața.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.