Linkuri accesibilitate

Julie Fisher: Vom solicita noi alegeri în Belarus sub auspiciile observatorilor internaționali și eliberarea deținuților politici


Ambasadoarea SUA, Julie Fisher: Limbajul presiunii pare să fie singurul înțeles de regimul din Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00

Luni, 9 august, se împlinește un an de la contestatele alegeri prezidențiale din Belarus, câștigate clar – potrivit datelor oficiale – de președintele Alexandr Lukașenka. Alegerile, contestate de opoziție, de o mare parte a populației și de comunitatea internațională, au provocat anul trecut cel mai mare val de proteste pro-democrației din istoria post-sovietică a statului. Și o reacție dură a autorităților, care la rândul său a determinat Uniunea Europeană și Statele Unite să impună sancțiuni împotriva regimului Lukașenka.

Într-un interviu în exclusivitate cu serviciul belarus al postului nostru de radio, ambasadoarea Statelor Unite în Belarus, care nu a putut însă să își ocupe postul din cauza situației politice din acea țară, a declarant că protestele masive de anul trecut, după alegerile prezidențiale în care a fost declarat câștigător Alexandru Lukașenka au marcat un important moment în istoria acestei țări.

Link direct

„Această aniversare este cu adevărat una importantă. Evenimentele din 9 august 2020 sunt istorice, reprezintă un adevărat punct de cotitură în Belarus în ceea ce privește oamenii care doresc să li se audă vocea și recunoaștem acest lucru aici, la Washington. Recunoaștem că ceea ce a avut loc vara trecută a fost un moment decisiv.”

„Legat de alegerile din vara trecută, rămâne faptul că nu știm care a fost numărul de voturi. Deci, cu siguranță, nu suntem în poziția din Statele Unite ale Americii de a declara cine a fost câștigătorul alegerilor. Ce am solicitat și ceea ce vom solicita în continuare este un dialog incluziv care să ducă la o nouă alegere sub auspiciile OSCE și a observatorilor internaționali, care urmează să aibă loc după eliberarea necondiționată a tuturor deținuților politici. Asta va aduce un nou lider legitim al Belarusului și așteptăm cu nerăbdare acest lucru”.

Ambasadoarea Statelor Unite în Belarus a fost întrebată despre recenta vizită făcută în Statele Unite de Svetlana Țihanovskaia, considerată lidera opoziției belaruse în exil, iar sprijinitorii ei susțin că ea este de fapt cea care a câștigat scrutinul prezidențial din 9 august 2020. Țihanovskaia a avut o întrevedere la Casa Albă cu președintele Joe Biden.

Vizita doamnei Țihanovskaia la Washington a fost cea mai semnificativă vizită a unui lider al Belarusului din 1993...

„A avut loc o vizită absolut istorică și o întâlnire cu adevărat istorică [între președintele SUA, Joe Biden, și candidatul la președinție din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, pe 28 iulie]. Vizita doamnei Țihanovskaia la Washington a fost cu adevărat cea mai semnificativă vizită a unui lider al Belarusului din 1993”.

„Aceste discuții [pe care Țihanovskaia le-a ținut cu oficialii SUA în timpul vizitei sale] au fost o ocazie pentru noi de a auzi de la o voce autentică din Belarus, atât de profund afectată de evenimentele din vara trecută, care s-a angajat să promoveze democrația și domnia legii cu costuri personale mari și care a acceptat dezinteresat această obligație de a fi lider în timp ce alții sunt închiși în Belarus.”

Vor avea evoluțiile din Belarus un impact și a țărilor din regiune? A fost întrebată ambasadoarea Julie Fisher.

„Nu există nicio îndoială că ceea ce se întâmplă în Belarus și viitorul Belarusului va avea un impact asupra tuturor vecinilor Belarusului, aliații noștri și partenerii noștri din regiune”.

Diplomata americană a răspuns și unei întrebări legate de ce va face Occidentul în continuare în fața politicii de represiune a regimului de la Minsk.

„Ceea ce am constatat este că este limbajul presiunii, limbajul instrumentelor dure precum sancțiunile - așa se pare că este cel mai eficient în transmiterea punctelor de vedere ale Occidentului și respingerea acestei represiuni transnaționale, respingerea intimidării , amenințările, eșecul Belarusului de a-și îndeplini obligațiile internaționale. Prin urmare, vom continua, întrucât regimul trăiește în afara obligațiilor sale, vom continua să căutăm instrumente suplimentare de presiune care să aibă un efect asupra deciziilor pe care le ia Belarusul”, a declarat serviciului belarus al postului nostru de radio ambasadoarea Statelor Unite, Julie Fisher.

XS
SM
MD
LG