În ultimii șapte ani în Moldova, numărul sarcinilor în adolescență în sate a fost de șase ori mai mare decât numărul acestora în orașe

dezvoltare-copii-sfatulparintilor.ro-pexels-com-baby-lying-on-white-fur-with-brown-blanket-1973270-1400×850

Adolescența este o perioadă complexă și cu numeroase provocări pe plan personal și social. Educația sexuală este importantă în vederea prevenirii sarcinilor nedorite în adolescență, însă aceasta poată un caracter ocazional în programul școlar. Încercările de a asigura continuitatea educației sexuale în instituțiile de învățământ s-au ciocnit de rezistența grupurilor religioase dominante. În aceste condiții, tinerii și tinerele au un debut sexual precoce, din cauza că nu beneficiază de o educație de calitate privind sexualitatea, în familiile lor aproape nu se discută despre metodele de contracepție, iar în consecință înregistrăm mii de sarcini nedorite în adolescență anual.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, în perioada 2014-2020, 16 713 fete cu vârstele cuprinse între 12-20 de ani au rămas însărcinate. Numărul sarcinilor în adolescență în mediul rural este de peste șase ori mai mare decât numărul cazurilor în mediul urban.

În aceeași ordine de idei, cercetarea „Sarcina în adolescență în Republica Moldova” realizată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, de comun cu Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS RESEARCH” în cooperare cu și finanțat de către Fondul ONU pentru Populație, prezintă o altă statistică.

Atât datele BNS, cât și statistica prezentată în studiu arată că numărul sarcinilor în adolescență scade din an în an.

Totuși se înregistrează cazuri nașteri la vârsta de la 14 ani, dar și acest scor este în descreștere. În 2014 era 20 de nașteri, în 2018 – cinci nașteri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente