Vlad Gribincea: „Reforma justiției trebuie să înceapă cu reformarea Curții Supreme de Justiție, care este un punct nevralgic al sistemului”

Cornelia Cozonac
03/08/2021
Sursa foto: IPN

Reforma justiției, care este una din prioritățile președintei Maia Sandu și a noii majorități parlamentare, create în alegerile din 11 iulie, trebuie să înceapă de la reformarea Curții Supreme de Justiție, care este „un punct nevralgic al sistemului”, consideră expertul Vlad Gribincea, președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Primul lucru care trebuie schimbat, potrivit expertului, este numărul și modul de numire a magistraților. 

Justiția, de fapt, e începutul reformelor mari care ar putea să fie, celelalte reforme – pensii, salarii, locuri de muncă, ordine în țară – nu pot avea loc”, spune expertul, precizând că „pentru a avea schimbări sustenabile și profunde în justiție este nevoie de început reforma Curții Supreme de Justiție, iar în cazul justiției, curățarea trebuie să înceapă de la cap. Vrem noi sau nu vrem, dar în justiție exista și există un sistem ierarhic informal, mesajele de sus, din vârful piramidei se regăseau până jos”, a declarat Gribincea, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. 

„Nu cred că Curtea noastră Supremă de Justiție trebuie să aibă 33 de judecători și, de asemenea, nu cred că Curtea noastră Supremă de Justiție trebuie să se ocupe cu tot ce mișcă în această țară, ceea cu ce se ocupă la acest moment. Curtea noastră Supremă de Justiție, în opinia mea, ar trebui să fie una de genul celei din Germania sau al celei din Austria, sau al celei din Estonia, adică o Curte Supremă cu oameni selecți, cu oameni citiți, cu oameni integri care să ghideze sistemul, adică să fie un fel de căpitani ai bărcii, care să arate direcția, ceilalți să execute direcțiile date de Curtea Supremă”, precizează expertul. 

Expertul spune că modul în care sunt numiți judecătorii la Curtea Supremă de Justiție, mai ales în ultimii cinci ani, ridică mari semene de întrebare „cu privire la competența acestor judecători și cu privire la integritatea lor”. 

„Nu poți atrage investiții, fără a soluționa o problemă - siguranța acelor investiții, iar siguranța o asigură justiția”, precizează Gribincea în interviul citat. 

CIJM a scris în mai multe materiale jurnalistice și investigații depre problemele de integritate ale unor magistrați promovați la CSJ.  

Curtea Supremă de Justiţie este instanţa judecătorească supremă care asigură aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei de către toate instanţele judecătoreşti, soluţionarea litigiilor apărute în cadrul aplicării legilor, garantează responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat. 
Prin activitatea sa Curtea Supremă de Justiţie asigură respectarea principiului prezumţiei nevinovăţiei şi principiului supremaţiei legii, contribuie la constituirea unui stat de drept. 

 

Cornelia Cozonac
03/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii