Protest la Guvern împotriva vaccinării: Manifestanții denunță „vaccinarea forțată” și „discriminarea”

Ilie Gulca
03/08/2021
Foto: Anticoruptie.md

Mișcarea Juriștilor Ortodocși a organizat, marți, un protest în fața Casei Guvernului împotriva așa-zisei „vaccinări forțate și a discriminării persoanelor angajate în sectorul public obligate să se vaccineze sub șantajul eliberării din funcție”. Medicii epidemiologici au susținut, în mai multe rânduri, că vaccinurile anti-COVID-19 înregistrate de Organizația Mondială a Sănătății au trecut toate fazele de testare și sunt sigure pentru prevenirea contaminării, în special pentru protejarea de cazurile fatale.  

„Chiar dacă Ministerul Sănătății a declarat astăzi că angajații sunt doar încurajați să se vaccineze, realitatea este alta. Eu primesc aproape zilnic telefoane din raioane de la profesori primari și angajați ai autorităților publice locale care se plâng că sunt șantajați că vor fi dați afară în cazul în care refuză să se vaccineze”, a declarat avocatul Iulian Rusanovschi pentru Portulul Anticoruptie.  

El a adăugat că mulți profesori îl contactează și i se plâng de faptul că sunt amenințați că nu vor fi admiși la serviciu la începutul anului de studii dacă nu se vor vaccina.

„Ei îmi spun că medicii de familie nu le pun admis în certificatele medicale”, a precizat el.

Protestatarii refuză să se vaccineze invocând faptul că serul ar fi unul „experimental, după cum spun producătorii”. „Perioada experimentelor se va termina în 2023. Lista reacțiilor adverse nu se cunoaște, iar la unul dintre aceste seruri, în prospectul oficial, este inclusă la reacții adverse inclusiv moartea”, susține avocatul, evitând să numească preparatul.

De cealaltă parte, medicii epidemiologici au declarat în mai multe rânduri că toate vaccinurile înregistrate de către Organizația Mondială a Sănătății sunt sigure și au trecut toate etapele necesare de testare.

În același timp, avocatul Rusanovschi, invocând Codul de la Nurenberg, afirmă că aplicarea unui medicament contrar voinței persoanei este „o crimă împotriva umanității”. „Dacă o persoană vaccinată poate să facă o altă formă de COVID, nu înseamnă că vaccinul este instrumentul care te protejează de acest virus.”

„Eficiența sau ineficiența vaccinului va fi demonstrată atunci când se va încheia perioada sa de testare, adică în 2023. Până atunci, vorbim de diferite statistici. Eu vreau să fac trimitere la constatările unui laureat al Premiului Nobel, Luc Montagnier, care spune că rata de decese cauzate de COVID la nivel mondial este egală cu rata deceselor cauzate de accidentele de muncă.”

Așa-zisul argument că vaccinurile anti-COVID ar fi experimentale este un mit foarte răspândit de către persoanele sceptice față de imunizare.

Atât epidemiologii din Republica Moldova, cât și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au asigurat că producătorii de vaccin nu au omis niciun pas al procesului de testare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) consideră că impunerea unei obligativități de vaccinare este în principiu permisă.

„Astfel de măsuri ar putea fi considerate necesare într-o societate democratică”, a conchis instanța, după ce mai multe familii din Cehia s-au plâns la CEDO față de obligativitatea de vaccinare a copiilor, valabilă în acest stat membru al UE. Politica de sănătate practicată de statul ceh are fi în „cel mai bun interes” al copiilor.

Obiectivul trebuie să fie ca orice copil „să fie protejat împotriva bolilor grave prin vaccin sau prin imunitate generală”, au constatat judecătorii de la Strasbourg.

Obligativitatea vaccinării nu ar fi prin urmare o încălcare a Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (care reglementează respectarea vieții private și de familie).

Amenzile financiare și refuzarea unui loc la grădiniță pentru copiii nevaccinați ar fi, ce-i drept, măsuri care încalcă dreptul la respectarea vieții private și de familie, dar reglementarea cehă este justă.

Foto:

 

Ilie Gulca
03/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii