CNA // Traficanții de droguri colaborează între ei mai eficient decât instituțiile statului moldovenesc

Ilie Gulca
04/08/2021

Organizațiile criminale implicate în traficul ilicit de droguri demonstrează o capacitate mai mare de colaborare decât instituțiile de stat ale Republicii Moldova. Din cauza colaborării proaste între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Serviciul Vamal, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, datele colectate de autoritățile moldovenești sunt departe de a reflecta obiectiv traficul ilicit de droguri în Republica Moldova.

„Actualmente, sistemele disponibile de colectare a datelor despre consumul de droguri nu satisfac pe deplin necesitățile informaționale, fiind evidente amenințări reale la adresa societății”, se menționează într-un studiu elaborat de Direcţia analitică a Centrului Naţional Anticorupţie.  

Deși Ministerul Afacerilor Interne este responsabil de monitorizarea realizării acțiunilor prevăzute în planurile naționale de acțiuni antidrog și de schimbul de date şi informații cu membrii Comisiei Naționale Antidrog, subliniază autorii studiului, acesta nu deține toată informația necesară, reală și veridică despre situația criminogenă sau refuză să prezinte aceste date publicului larg.

Prin urmare, conchide sursa citată, datele prezentate de entitățile implicate în lupta cu traficul ilicit de droguri se deosebesc esențial de datele oficial raportate.

Conform Strategiei Naționale Antidrog, rapoartele anuale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică „urmează să servească drept bază pentru adoptarea deciziilor de rigoare şi pentru elaborarea planurilor de acțiuni ale politicilor în domeniul drogurilor”.

„Pentru asigurarea eficienței politicii implementate în domeniul drogurilor, este necesar ca toate măsurile să fie monitorizate şi să fie evaluată eficiența acestora.”

Autorii studiului constată că absența de informații concrete și complete sau diferența de informații privind același subiect din diferite surse este un obstacol pentru crearea unei viziuni unice despre rata criminalității și metodele necesare de combatere eficientă a criminalității în toate domeniile.  

Ilie Gulca
04/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii