Obiectivele imediate ale Guvernului Gavrilița în domeniul social-economic: Majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei și investiții pentru conectarea la apă și canalizare

Irina Odobescu
04/08/2021
Natalia Gavrilița via Facebook

Simplificarea regulilor de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii, încurajarea intrării tinerilor și femeilor în afaceri și asigurarea unui volum anual de investiții publice de până la 4,5 miliarde de lei pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare sunt printre obiectivele anunțate, marți, de premierul desemnat Natalia Gavrilița. 

Pe termen scurt, în trimestru patru al anului 2021, Guvernul și-a propus majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei. Mai mult, planul de acțiuni conține și asigurarea unei creșteri durabile a pensiei, precum și compensarea integrală a medicamentelor pentru titularii celor mai mici pensii. Pentru asigurarea unei bătrâneți decente, se propune instituirea Fondului de Argint pentru finanțarea serviciilor de îngrijire a vârstnicilor nevoiași și solitari, inclusiv asistență la domiciliu.

În domeniul social-economic, premierul desemnat își propune ca prioritate să susțină business-ul mic și mijlociu prin programe de finanțare și instruire antreprenorială. De asemenea, important pentru noul executiv este asigurarea formării profesionale inițiale și continue racordată la cerințele pieței pentru specialiști. 

Dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, mobilitate, interconectare internațională și infrastructură comunitară și modernizarea și diversificarea economică a satelor se regăsesc printre obiective. 

Premierul desemnat Gavrilița își propune să susțină familiile, inclusiv prin majorarea scutirii la impozitul pe venit al persoanelor fizice pentru fiecare copil la întreținere. De asemenea, urmează să crească indemnizația pentru nașterea copilului.

În domeniu culturii, premierul desemnat are ca scop creșterea numărului de evenimente culturale cu 20% și a locurilor noi de muncă în domeniile cultural-turistice cu 15% până în 2025.

Irina Odobescu
04/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii