„Toți vor beneficia de majorări, dar diferențiate”. Șeful Comisiei de profil din Parlament explică felul în care va fi majorată pensia minimă

Ilie Gulca
04/08/2021
Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Foto: Facebook.com

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, oferă explicații despre majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei. El a reacționat cu o postare pe Facebook după ce au apărut discuții despre faptul că cei care au cotizat mai puțin vor beneficia de aceleași majorări ca și cei care au cotizat integral.

Conform legii, pe moment, a remarcat parlamentarul, pensia minimă se acordă în cuantum complet celor care au un stagiu de cotizare complet în momentul pensionării.

„Cei care au un stagiu incomplet primesc o pensie minimă diminuată proporțional stagiului nerealizat. Deci, 2.000 de lei pentru stagiu complet în momentul pensionării.”

Urmează să decidem dacă mergem pe opțiunea prevăzută actuală din lege, a adăugat el, excludem diferențierea în funcție de stagiu sau identificăm alte opțiuni.

„De pensie minimă beneficiază cei care au o pensie calculată sub pragul stabilit. Diferența între pensia minimă și cea calculată în baza contribuțiilor se achită din bugetul de stat. Partea corespunzătoare pensiei calculate se achită din bugetul de asigurări sociale”, a precizat el.

Programul de activitate al guvernului Gavrilița prevede în trimestrul patru al anului 2021, majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei.

Mai mult, planul de acțiuni conține asigurarea unei creșteri durabile a pensiei, precum și compensarea integrală a medicamentelor pentru titularii celor mai mici pensii.

 

Ilie Gulca
04/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii