Cornel Josan, responsabil de respectarea normelor anti-COVID-19 în delegația R. Moldova la JO, a umblat fără mască pe Stadionul Olimpic și s-a plimbat pe la temple  

Ilie Gulca
05/08/2021
osan a postat fotografii făcute în preajma Templului Sensō-ji cu localnici îmbrăcați kimonouri tradiționale

Cornel Josan, membru al delegației Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Tokio 2020, responsabil de respectarea normelor anti-COVID-19 de către colegii săi, a fost sancționat de organizatorii japonezi pentru „violarea gravă” a acelorași reguli. El a fost observat că nu purta mască în interiorul stadionului și că a părăsit locul desfășurării jocurilor olimpice pentru a vizita locurile turistice din capitala japoneză, lucru strict interzis. După ce a publicat fotografii pe pagina sa de Facebook, Cornel Josan a fost chemat la Chișinău.  

Până la urmă, nu se știe în ce calitate a mers Cornel Josan la Jocurile Olimpice de la Tokio. Site-ul Insidethegames îl prezintă ca director marketing al Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova.

În același timp, el figurează ca responsabil de respectarea normelor anti-COVID-19 în cadrul delegației moldovenești, un serviciu care îl obligă să monitorizeze strict ca membrii delegației să respecte regulile sanitare. Însuși Cornel Josan susține pe pagina sa de Facebook.com că a mers la Jocurile Olimpice în calitate de fotograf.

Instituția media menționată mai sus afirmă că Josan a postat fotografii făcute în preajma Templului Sensō-ji cu localnici îmbrăcați kimonouri tradiționale, ceea ce pare să fie o atracție turistică. Insidethegames scrie că fotografiile se pare că au fost șterse de pe pagina sa de Facebook. Mai mult, reportetul publicației a depistat că Josan apare într-o fotografie fără mască chiar în interiorul Stadionului Olimpic.

Conform regulamentului implementat de către Comitetul Internațional Olimpic și Tokio 2020, pentru a asigura desfășurarea jocurilor olimpice într-o manieră cât mai sigură, vizitarea obiectivelor turistice este strict interzisă.

Toți participanții au interdicție să viziteze locurile turistice, magazinele, restaurantele, barurile sau sălile de sport. Oficialii echipelor au fost informați să poartă măști pretutindeni, cu excepția timpului în care mănâncă, beau și dorm.

Încălcarea normelor anti-COVID-19 de către Cornel Josan a fost adusă în atenția Comitetului Japonez de Organizare. Postările acestuia cu vizitele la locurile turistice interzise în perioada Tokio 2020 se pare că au fost șterse de către Cornel Josan de pe pagina sa de Facebook.

Organizatorii și Comitetul Internațional Olimpic au fost avertizați că cei care încalcă normele riscă sancțiuni, inclusiv amendă, descalificare sau lipsirea de acreditare.

Comitetul Național Olimpic al Republicii Moldova a declarat pentru Insidethegames„analizează situația”.

„Vă asigurăm că toate măsurile necesare vor fi luate”, a declarat secretarul general Cristina Vasilianov

Șase persoane, inclusiv doi judocani georgieni care au cucerit medaliile de argint la Tokio 2020, au fost lipsiți de acreditările lor la Jocurile Olimpice pentru violarea normelor antiCOVID-19.

Miercuri, Cornel Josan a anunțat pe pagina sa de Facebook despre faptul că a aterizat pe Aeroportul Chișinău. El susține că a plecat la Jocurile Olimpice pe 22 iulie în calitate de jurnalist sportiv acreditat în categoria EP, fotograf. Totodată, în paralel cu acreditarea de jurnalist, el a fost desemnat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv în calitate de COVID liaison officer, responsabil pentru jurnaliștii sportivi.

„Vă informez că această funcție este administrativă și nu necesită studii medicale. Responsabilitatea mea a constat în faptul că am asigurat pregătirea unor planuri speciale, în baza unor aplicații specifice, care furnizau informații detaliate despre fiecare jurnalist sportiv moldovean pentru a asigura confirmarea dreptului de a intra în Japonia din partea Guvernului Japoniei și Comitetului Organizatoric al Jocurilor Olimpice. M-am achitat cu succes cu această misiune”, susține el.

Comitetul Național Olimpic și Sportiv a menționat într-un comunicat că s-a autosesizat în acest caz și a decis rechemarea lui Cornel Josan de la Jocurile Olimpice, fapt despre care a fost informat fără întârziere Comitetul Internațional Olimpic și Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice.

Ilie Gulca
05/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii