Curățarea începe cu controlul averilor // Vor fi verificate averile deținute de părinți, socri, și chiar de concubini

Cornelia Cozonac
05/08/2021
Captura

Un prim-proiect de lege, propus de noua majoritate parlamentară venită la putere pe o largă campanie anticorupție, ține de controlul averilor și intereselor funcționarilor publici. Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a informat că proiectul prevede mai multe modificări care vor ține de consolidarea activității Aautorității Naționale de Integritate: introducerea declarării bunurilor la valoarea reală, clarificarea rolului și competențelor inspectorilor de integritate, ale conducerii ANI și ale Consiliului de Integritate. Proiectul, semnat de 19 deputați, a fost supus consultărilor publice săptămâna trecută. 

Noile propuneri legislative prevăd extinderea controlului averii și intereselor personale asupra soțului/soției, părinților/socrilor și copiilor persoanei supuse controlului. Dacă persoana supusă controlului se află în concubinaj sau dacă are persoane la întreţinere, verificarea se va extinde şi asupra averii acestor persoane. La fel, dacă există aparența sau suspiciuni rezonabile că bunurile persoanei supuse controlului au fost înscrise pe numele altor persoane, verificarea se va extinde şi asupra acestor bunuri și persoane, iar   dacă subiectul declarării a indicat venituri şi bunuri obţinute din donaţii, verificarea se va extinde și asupra donatorului.

Proiectul de lege include și  conceptul de ”partajarea sarcinii probațiunii”. Astfel, dacă persoana supusă controlului, membrii familiei, persoanele apropiate acesteia sau alte persoane nu prezintă documentele și informațiile solicitate, inspectorul de integritate poate constata, dacă alte documente sau informații nu sugerează contrariul, că suspiciunile sale cu privire la încălcarea regimului juridic de declarare a averii şi a intereselor personale sunt întemeiate. Totodată, în cazul în care inspectorul de integritate are dubii rezonabile că persoana supusă controlului deţine şi alte bunuri decât cele înscrise în declaraţia de avere şi interese personale ori există aparența diferenţei substanţiale între veniturile obținute, cheltuiele suportate şi averea deţinută, inspectorul de integritate îi solicită persoanei supuse controlului informații și dovezi privind justificarea acestei diferenţe. Inspectorul invită persoana supusă controlului pentru ca aceasta să-și prezinte punctul de vedere. 

Documentul mai prevede posibilitatea aplicării unui avertisment, în locul eliberării din funcție, însă doar atunci când este vorba de un conflict de interese minor, care poate fi remediat. .

Eschivarea de la prezentarea informațiilor sau dovezilor privind justificarea diferenței dintre veniturile obținute, cheltuielelor suportate şi averea deţinută personal de subiectul declarării sau prin intermediul unor terţi, reprezintă suspiciune/bănuială rezonabilă de deținerea unei averi nejustificate, conform modificărilor propuse la Legea ANI. 

Autorii proiectului spun că mecanismul nou care este propus nu trebuie confundat cu conceptul de ”inversarea sarcinii probațiunii” care potrivit Hotărârii Curții Constituționale nr.6/2015 și nr.21/2011 vine în contradicție cu prevederile art.46 alin.(3) din Constituție, care operează cu prezumția dobândirii licite a bunului. 

Noul mecanism din proiectul de lege arogă dreptul inspectorului de integritate de a solicita informații de la persoana supusă verificării privind justificarea diferenței dintre veniturile obținute, cheltuiele suportate şi averea deţinută de subiectul declarării. Pe de o parte, subiectul supus verificării se transformă dintr-un subiect pasiv în unul activ pentru a-și apăra poziția și drepturile sale, iar pe de altă parte acesta nu este impus să-și demonstreze nevinovăția sau caracterul licit al bunurilor, acestuia i se solicită doar să justifice diferența dintre venitul legal acumulat și averea reală a acestuia constatat de inspectorul de integritate.

Noua majoritate parlamentară speră să voteze acest proiect de lege la una dintre primele sesiuni după învestirea Guvernului. 

În jur de 60 de mii de funcționari, demnitari și alte categorii de angajați publici, numiți sau aleși, sunt obligați anual să-și declarare veniturile și conflictele de interese, puțini însă ajung sub controlul inspectorilor de integritate.

 

Cornelia Cozonac
05/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii