Incompatibilități și conflicte de interese depistate de ANI la Fălești, Cricova și Telenești

Irina Odobescu
05/08/2021
Foto: entrepreneur.com

Câte un consilier din Fălești și Cricova, precum și un director de gimnaziu din Telenești riscă să rămână fără fotoliu cu aplicarea interdicției pentru incompatibilitate de funcție și conflict de interese. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis alte trei acte de constatare în acest sens. 

În primul caz, consilierul din Consiliul raional Fălești a fost identificat cu incompatibilitate de funcție. Datele prezentate de inspectorul de integritate subliniază că acesta a fost psihopedagog preșcolar la Serviciul de asistență psihopedagogică în cadrul Direcției generale educație Fălești și consilier raional. Consilierul nu a renunțat la o funcție, spune el, după ce s-a consultat cu administrația, spunându-i că nu există incompatibilitate. 

Cu o incompatibilitate de funcție s-a ales și un fost consilier orășenesc din Cricova. Din august 2018 până în noiembrie 2019, el a deținut și funcția de șef al Centrului de Sănătate din Cricova. Fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul consilier a invocat faptul că la obținerea mandatului de consilier nu a fost informat despre prevederile legale privind integritatea în funcția publică și că legislația din domeniu este una imperfectă.

Pentru că a semnat pe parcursul unui an acte în privința unei cumnate, fiind bibliotecară la școală, directorul unui gimnaziu din raionul Telenești a fost verificat de inspectorii de integritate. Ca răspuns la concluziile inspectorului de integritate, directorul a argumentat că bibliotecara nu este rudă de gradul întâi. 

Persoanele vizate își for pierde funcțiile dacă argumentele inspectorilor, adică actele de constatare, vor rămâne definitive în instanțele de judecată.

Irina Odobescu
05/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii