Republica Moldova are Guvern. Parlamentul a acordat vot de încredere cabinetului de miniştri al Nataliei Gavriliţa

Irina Odobescu
06/08/2021

Parlamentul a aprobat, vineri, cu 61 de voturi, Guvernul care va fi condus de Natalia Gavriliţa. Votul de încredere a fost acordat de către deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate, care deţin majoritatea parlamentară.

Deputaţii Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor nu au votat. La fel, nu au votat nici deputaţii din Partidul Şor, deşi au declarat cu o zi înainte că vor susține Guvernul Gavriliţa.

Urmează procedura de depunere a jurământului, care va avea loc tot vineri, la Preşedenţie, după care noul cabinet de miniştri se va putea convoca în prima şedinţă.

Centrul de investigații Jurnalistice a scris despre componenţa cabinetului de miniştri propuși de Natalia Gavrilița. Printre aceştia sunt deputaţi aleşi pe lista Partidului Acţiune şi Solidaritate, foşti membri ai Guvernului condus de Maia Sandu în 2019 și consilieri prezidenţiali. În lista conducătorilor de ministere sunt și experţi din organizaţii nonguvernamentale.

Noul guvern va avea patru viceprim-miniştri – Nicu Popescu, care va deţine şi funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Spînu, care va fi şi ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Vlad Kulminski, responsabil pentru Reintegrare, şi Iurie Ţurcanu, responsabil pentru digitalizare.

Celelalte funcţii din Guvernul Nataliei Gavriliţa au fost repartizate în felul următor:

Sergiu Litvinenco - ministru al Justiţiei;

Ala Nemerenco - ministru al Sănătăţii;

Anatoliei Nosatîi - ministru al Apărării;

Ana Revenco - ministru al Afacerilor Interne;

Anatolie Topală - minstru al Educaţiei şi Cercetării;

Sergiu Gaibu - ministru al Economiei;

Dumitru Budianschi - ministru al Finanţelor;

Iuliana Cantaragiu - ministru al Mediului;

Sergiu Prodan - ministru al Culturii;

Marcel Spatari - ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale;

Viorel Gherciu - ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Irina Odobescu
06/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii