Cine sunt cei cinci deținuți care au reușit să evadeze dintr-o închisoare din regiunea Moscova

Anticoruptie.md
06/08/2021
Ministerul Afacerilor Interne din Rusia oferă un milion de ruble pentru ajutorul la prinderea lui Alexandru Mavridi

Polițiștii din Moscova și suburbiile capitalei Federației Ruse îi caută pe cinci deținuți, cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia au reușit în noaptea de joi spre vineri să evadeze dintr-un izolator de detenție provizorie din orașul Istra, regiunea Moscova. Unul dintre deținuți este acuzat de omor, iar ceilalți patru de furt.

„Conform datelor Comitetului de Anchetă al Federației Ruse, deținuții au reușit să scoată lacătele cu o cheie fixă. Nu se știe cum au făcut rost de acest instrument, deoarece orice asemenea obiect este interzis categoric în izolator”, menționează ria.ru într-un articol despre cei cinci infractori.

Camerele de supraveghere au înregistrat un grup de bărbați, relatează sursa citată, care se deplasau cu pași grăbiți pe străzile orașului. Camera din izolatorul de detenție provizorie al unei secții a Ministerului Afacerilor Interne din Istra, un oraș din regiunea Moscova.

O comisie specială a fost formată pentru a stabili de ce deținuții au scăpat atât de ușor de pe teritoriul aflat sub o supravegheze strictă și să verifice dacă deținuții au avut complici printre gardieni. Sursa citată a precizat că a fost deschis un dosar pentru depășirea atribuțiilor de serviciu pe numele unor polițiști. Toate materialele vor fi transmise Comitetului de Anchetă.

În rândul de sus: Alexandru Butnaru și Ivan Țurcanu. În rândul de jos: Alexandru Mavridi, Denis grozavu și Nicolae Teterea

Dacă fugarii vor fi prinși, precizează ria.ru, la dosarele lor vor fi adăugate un alt articol pentru fuga din locurile de detenție. Legislația rusă prevede până la cinci ani de închisoare pentru fuga în grup din închisoare. Patru dintre fugari – Alexandru Butnaru, Nicolae Teterea, Denis Grozavu și Ivan Țurcanu – au dosare penale pentru furt. Al cincilea a fost arestat în toamna anului trecut pentru omorul omului de afaceri Vladimir Marugov alias „regele salamului”.

Potrivit versiunii anchetei, Alexandru Mavridi, 49 de ani, în noaptea din 2 noiembrie, a pătruns în casa omului de afaceri din Istra. Businessmanul și soția sa erau în baie. Amenințând stăpânul casei cu o arbaletă, jefuitorul a legat soții și a cerut bani. Femeia a reușit să scape, să sară pe fereasctă și fugă. Ea a chemat poliția, dar, până la sosirea oamenilor legii, infractorul a reușit să se ascundă.

Marugov era deja mort. A fost împușcat de câteva ori cu arbaleta. Oamenii legii au găsit mai târziu mașina abandonată a criminalului unde era arma crimei, niște mănuși și măști. 

Mavridi a fost prins repede, la câteva ore de la comiterea crimei. În casa sa a fost găsit legat cu cătușe de un calorifer un avocat din Moscova și o femeie care avea grijă de el. Pe numele său a fost deschis un dosar penal în baza mai multor articole, inclusiv omor și lipsirea de libertate.

Oamenii legii consideră că Mavridi face parte dintr-un grup al așa-numiți realter negri, specializați în afacerile cu imobilele bătrânilor singuratici.

Anticoruptie.md
06/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii