Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Alerte de călătorie. Informații…

DOC Alerte de călătorie. Informații actualizate privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

Imagine-simbol: Digi 24

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a actualizat vineri, 6 august, alertele de călătorie. În continuare, cetățenii moldoveni sunt scutiți de la măsura carantinei pe teritoriul unor state, dacă fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și dacă au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

România

Începând cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/ SEE/ Confederația Elvețiană). Potrivit MAEIE, sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), precum și cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile.

Ucraina

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • Rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV 2 (RAT), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau certificat medical emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.

Totodată, de pe data de 5 august cetățenii R. Moldova la intrare în Ucraina (cu excepția celor care dispun de certificate medicale ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS, precum și celor sosiți din Federația Rusă și Republica India) vor fi impuși să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Acasă” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care se începe la 72 de ore după trecerea hotarului.

Vedeți mai jos mai multe informații privind alertele de călătorie pentru fiecare țară în parte:

5 decese și alte 241 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 6 august, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 5 sunt de import: 3 – Bulgaria, 1 – Franța, 1 – Turcia, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).