Linkuri accesibilitate

SUA prelungesc programul de vize de ședere pentru rezidenții din Hong Kong


Militantul pentru democrație Raphael Wong protestează la Hong Kong, marcând 24 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice, Hong Kong, 1 iulie 2021.
Militantul pentru democrație Raphael Wong protestează la Hong Kong, marcând 24 de ani de la retrocedarea fostei colonii britanice, Hong Kong, 1 iulie 2021.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden a cerut Departamentului pentru Securitate Națională să acorde drept de ședere rezidenților din Hong Kong timp de încă 18 luni, oferind astfel refugiu celor care se tem să revină în teritoriul care face parte din China. Acestă măsură de care pot beneficia mii de persoane este un răspuns al administrației de la Washington la represiunea inițiată de Beijing împotriva mișcării pentru democrație din Hong Kong.

Casa Albă a spus că programul va putea fi accesibil marii majorități a rezidenților respectivi, permițându-le să obțină vize de lucru prin intermediul Agenției pentru Servicii de Imigrație.

Mii de persoane au părăsit de-acum Hong Kong-ul, aflându-se în Marea Britanie – care a controlat teritoriul respectiv – după ce guvernul britanic a oferit înlesniri similare celor anunțate de președintele Biden, la care se adaugă, în Marea Britanie, o cale de a obține în cele din urmă, cetățenia.

Anul trecut, regimul chinez a impus o nouă lege draconică pentru securitate, după manifestațiile masive din Hong Kong pentru autonomie și libertăți politice. Primul manifestant care a fost condamnat, în virtutea acelei legi, a primit nouă ani de închisoare.

Statele Unite au răspuns suspendând tratatul de extrădare cu Hong Kong și impunând sancțiuni împotriva celor care s-au făcut răspunzători de represalii.

Luna trecută, administrația americană a avertizat firmele în legătură cu riscul de a face afaceri în Hong Kong. China a sancționat un număr de organizații și persoane particulare americane, în replică.

În declarația lui Biden se arată că China și-a continuat asaltul asupra autonomiei Hong Kong-ului, a subminat ceea ce a mai rămas din procesele democratice și a impus limite libertății academice. Joe Biden arată că oferind adăpost rezidenților din Hong Kong, America contribuie la apărarea intereselor de securitate ale Statelor Unite.

Anul trecut, senatorul republican Ben Sasse a introdus un proiect de lege în Congres, care oferă azil politic anumitor rezidenți din Hong Kong. Într-o declarație cu privire la anunțul lui Biden, Sasse a salutat decizia adăugând că trebuie mers mai departe și anume acordarea de azil deplin celor care părăsesc Hong Kongul ca urmare a represiunii chineze.

XS
SM
MD
LG