Lista de medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, EXTINSĂ

06 Aug. 2021, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Aug. 2021, 10:13 // Actual //  MD Bani

Lista de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală prin ordinul comun al MSMPS și CNAM, care a fost completată cu Denumiri comune internaționale (DCI) noi, doze și forme noi a DCI existente în Lista DCI de medicamente compensate, maladii și indicații noi pentru tratament, a „suferit” undele modificări.

Astfel, a fost extinsă lista medicamentelor compensate cu un preparat pentru tratamentul de lungă durată a pacienților cu osteoporoză – ACIDUM ALENDRONICUM sub formă de comprimate, care va avea o rată de compensare de 40%.

Au fost expuse în redacție nouă indicațiile la anumite DCI din Lista medicamentelor compensate care se regăsesc în Anexa nr.1 Lista de Denumiri Comune Internaționale de medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru ROSUVASTATINUM, prescris pacienților cu risc cardiovasculare, CLOPIDOGRELUM (pentru tratamentul pacienților după angioplastiile coronariene, a arterelor periferice, infarct miocardic cu fibrilație atrială), SIMVASTATINUM – pentru pacienții cu risc cardiovascular înalt, VALSARTANUM (pentru tratamentul pacienților hipertensivi cu intoleranță la inhibitorii enzimei de conversie a angiotenzinei.), care au drept scop excluderea restricții de prescriere a acestor medicamente de către medicii prescriptori de medicamente compensate.

De asemenea, Lista de Denumiri Comune Internaționale a medicamentelor compensate a fost completată cu doze și forme noi după cum urmează:

SALMETEROLUM+FLUTICASONUM –suspensie de inhalat presurizată, pentru tratamentul maladiilor respiratorii la copii; BILASTINUM, comprimate orodispersabile, pentru tratamentul epedermolizei buloase; CLEMASTINUM soluție injectabilă, pentru tratamentul epedermolizei buloase; ACETYLCYSTEINUM – capsule pentru tratamentul astmului bronșic la copii și în tratamentul infecției cu coronavirus de tip nou, ACETYLCYSTEINUM soluție injectabilă de inhalat prin nebulizator/pentru instilație endotraheopulmonară, pentru tratamentul astmului bronșic la copii și în tratametul infecției cu coronavirus de tip nou.

O altă prevedere vizează modul de prescriere și eliberare a medicamentelor psihotrope compensate. Urmare a modificărilor operate, au fost aduse în concordanță prescrierea și evidența medicamentelor psihotrope. La fel, au fost efectuate modificări la Reţeta-model pentru prescrierea medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

De menționat că, noile reglementări vor intra în vigoare în momentul publicării Ordinului în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău