Jizdan dezvăluie cum a semnat Pînzari actul de numire a lui Damir ca agent sub acoperire la INI

06 Aug. 2021, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Aug. 2021, 10:31 // Actual //  MD Bani

Ex-deputatul, Alexandru Jizdan, care a fost și ministru de Interne pe timpul guvernării Partidului Democrat, vine cu unele clarificări despre implicarea fostului șef al Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, care a fost arestat, pentru că ar avea tangență cu dosarul Direcției 5 și acțiunile întreprinse de acesta în perioada respectivă, scrie Realitatea.md.

Jizdan afirmă că, deși Pînzari este acuzat că l-ar fi angajat pe finul lui Vlad Plahotniuc, președinte al FEA, Dorin Damir, ca agent sub acoperire în cadrul Inspectoratului de Investigație al IGP, pe când deținea funcția de șef, iar Alexandru Jizdan era ministru de Interne, multe lucruri nu se cunosc în spațiul public cum în realitatea decurge procedura de racolare a agenților sub acoperire și cum se semnează actul dat de conducerea Poliției Naționale.

„Procedura de racolare și angajare e o istorie separată. În toată cariera mea profesională am atras la colaborare confidențială mulți agenți. Identitatea lor este secret de stat, iar atunci când mergeam la semnat actele la conducere, ei vedeau doar pseudonimul, adică persoana deja era criptată. Așa a fost și în cazul lui Alexandru Pînzari. El de fapt a semnat un act codificat, pentru un oarecare „X” sau „Y”. Sunt detalii care nu se discută în public, sunt anumite protocoale și reguli care acum au fost încălcate obraznic. Consider că s-a deschis „cutia pandorei”, iar acest precedent poate aduce daune grave securității naționale”,s-a destăinuit astăzi, Jizdan.

De asemenea, fostul deputat a venit cu replică și pentru ex-deputații Platformei DA, Alexandr Slusari și Chiril Moțpan, care îl învinuiesc atât pe el, cât și pe Alexandru Pînzari că ar avea tangențe cu o companie petrolieră, care asigură carburanți, inclusiv trupele ruse staționate în regiunea separatistă transnistreană.

„Declara Slusari la TV că eu, doar din motiv ca sunt prieten cu Alexandru Pînzari, aș deține cotă parte în compania „Tirex”. Din această informație este adevărat doar că sunt prieten cu Pînzari, restul este un fals. Niciodată nu am avut interese în compania Tirex. O spun cu responsabilitate, iar cei care au declarat acest lucru sunt mincinoși, oameni plătiți să facă acest lucru. Și ce a generat această manipulare în mințile bolnave ale unora? „Jizdan alimentează tancurile rusești în Transnistria”. Acesta este un exemplu cum poți diaboliza un om. Insist să veniți cu probe în acest sens, să arătați publicului dovada acestor declarații”, a scris Jizdan.

Referitor la acuzațiile lui Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan declară:

Așa cum nu a luptat la război, dar se declară veteran, la fel nu are idee de activitate operativă. Moțpan doar impunea angajații MAI să cumpere reviste unde el era cofondator sau avea interese materiale. Așa îl ține minte sistemul. Azi acest individ vorbește despre grupări criminale, despre operațiuni, filaj ș.a. Dar de ce nu spui Moțpan despre faptul că Pînzari a fost la război în 1992, că a participat la sute de operațiuni, că și-a riscat viața de mai multe ori pentru ca azi, în Republica Moldova oamenii să nu aibă frică de „hoți în lege”?! De ce nu spui că de fapt, Pînzari nu a încălcat legea, iar semnătura pusă de el pe acel document este una din multe altele, puse anterior după aceeași procedură (și de alți șefi ai Poliției Naționale). Situația este favorabilă vouă, nu? Un teren bun pe care acum să vă tot manifestați. Dar, oare este corect să amăgiți fără rușine pe la televiziuni și nici măcar să nu purtați răspundere pentru asta.

Amintim că, membrul Partidului Democrat, fost șef al IGP, Alexandru Pînzari, fost reținut în dosarul în care este vizat președintele FEA, Dorin Damir, și șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea ultimului în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcții 5 a INI în perioada guvernării democratice.

Se vehicula că, Alexandr Jizdan ar fi încercat să fugă din țară, după arestarea lui Pînzari, după ce a fost văzut pe Aeroportul Internațional Chișinău, lucru, care a fost infirmat chiar de acesta, precizând că a plecat într-o vacanță, aceasta fiind planificată cu mult timp înainte de evenimentul dat.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investițiile în domeniu vor crește în acest an și doar 19% se așteaptă la o scădere (față de 51% în 2023), pe fondul îmbunătățirii percepției cu privire la potențialul de creștere din această piață, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024, citat în comunicatul de presă.

„De altfel, 40% din participanții la studiu anticipează o creștere a activității pe piață în acest an, față de 15% cu un an în urmă, iar proporția celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023. În acest context, investitorii intenționează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceștia se așteaptă ca eficiența portofoliului lor să se îmbunătățească, de două ori mai mulți decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidențial (21%)”, potrivit studiului Deloitte.

Conform comunicatului, în rândul dezvoltatorilor, cea mai importantă tendință în 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pieței, având în vedere că un sfert dintre aceștia iau în calcul o astfel de schimbare. Acest trend se manifestă cel mai pregnant printre dezvoltatorii de birouri și de spații comerciale – trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceștia susțin că se vor concentra pe alte sectoare în 2024 (în principal active cu destinație mixtă sau proiecte rezidențiale pentru închiriere). Printre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an se remarcă cele legate de finanțare (26%), urmate de cele care implică achiziția de terenuri pentru dezvoltări viitoare (23%), în perspectiva redresării economice, și de comercializare (18%).

„Temperarea activității din piața de birouri se remarcă și în România, încă din 2023, iar tranzacțiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privința proiectelor de tip retail, piața locală se diferențiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare și apetit crescut pentru investiții pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflației și, implicit, de creșterea puterii de cumpărare a populației. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creștere, date fiind situația geo-politică, stocul insuficient de astfel de spații la nivel național și fenomenul de friendshoring, respectiv tendința globală și regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unități de producție în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanță pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România.

Deloitte derulează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepția profesioniștilor din domeniu cu privire la evoluția pieței în regiune. La sondaj participă trei categorii de respondenți, respectiv dezvoltatori, investitori și consultanți specializați în domeniul imobiliar. La ediția din acest an au participat, în principal, jucători din Polonia (33%), Cehia (24%), Ungaria (10%), iar 24% dintre participanți operează pe mai multe piețe din Europa Centrală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău