Mai mulți moldoveni ar fi ajuns să fie exploatați pe câmpurile agricole din Portugalia. Precizările Ministerului de Externe

Doru Deniu
Foto: Doru Deniu/Facebook

Conform informațiilor apărute în spațiul public, mai mulți moldoveni ar fi ajuns să fie exploatați pe câmpurile agricole din Portugalia. Acestora li s-ar fi luat pașapoartele și nu ar fi plătiți de angajatori. În acest sens, Ministerul de Externe s-a autosesizat și a venit cu precizări pe acest caz.

„O cantoră de șmecheri, alde lucru legal, l-au dus pe fratemeu în Portugalia, l-au lăsat pe dealuri la harbuj (de muncit muncește) unde nu-l plătesc și i-au luat și pașaportul pe care nu și-l poate întoarce deja de șapte zile. Cine știe ce să fac in așa situație? Omul vrea înapoi acasă. Ați trecut prin așa momente, cum procedez? La urma urmei, cheltuielile de drum le acopăr, deși ar trebui să-l plătească acolo per zi. Nu făceam atâta panică, dacă nu arăta atât de trist și disperat. Mulțumesc”, scrie pe Facebook Ronin Terente.

„Recomandare: dacă sunteți disperați și vreți să plecați la muncă în agricultură în Portugalia, prin Mădălin sau Dumitru, dacă transportul vă este asigurat de firma Lavial și dacă oferta de muncă e în zona Beja, mai bine mai căutați sau stați acasă. O să vă fie foarte greu să fugiți.
Alfundao, Vale de Rosa, Ferreira de Alentejo și încă 2-3 sate. Sunt circa 100 de muncitori agricoli în fiecare sat.

Rog pe cei care citesc această postare și pot interveni, mai ales pe canale informale, să se intereseze de soarta celor câteva sute de cetățeni ai Republicii Moldova care sunt ținuți forțat acolo (la sosire sunt lăsați fără pașapoarte)”, scrie jurnalistul Doru Dendiu pe Facebook.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ambasada R. Moldova la Lisabona, imediat ce a intrat în posesia informațiilor și materialelor care indică la activități de trafic de ființe umane, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile portugheze pentru dispunerea unei anchete referitoare la situația cetățenilor moldoveni din regiunea Beja a Portugaliei.

Potrivit informațiilor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile portugheze au inițiat o anchetă. În acest context, MAEIE informează că este continuată monitorizarea situației pe cazul raportat, precum și asigurată menținerea dialogului cu autoritățile locale, ambasada fiind plenar pregătită pentru acordarea asistenței consulare dacă situația o va impune.

Numărul de urgență constituit: +351 961 929 964.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene invită persoanele care dispun de informații despre potențiale victime ale traficului de ființe umane din străinătate, să sesizeze cea mai apropiată secție a poliției locale, misiunea diplomatică a Republicii Moldova, precum și Comitetul Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, pentru asigurarea inițierii procedurilor de repatriere a persoanelor afectate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente