Proiectul privind majorarea numărului de membri ai Biroului permanent al Parlamentului, pe masa deputaților. Comisia juridică a votat unanim raportul

Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul asupra proiectului de hotărâre cu privire la modificarea hotărârii Parlamentului nr.84 din 2021, cu privire la componența numerică și nominală a Biroului permanent. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei, Olesea Stamate, după încheierea ședinței. Astfel, Biroul permanent va fi completat cu un deputat de la BECS și va avea,în total,13 membri.

Foto:

„A fost aprobat raportul asupra proiectului de hotărâre cu privire la modificarea hotărârii Parlamentului nr.84 din 2021, cu privire la componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului. Acest proiect prevede majorarea numărului membrilor Biroului permanent de la 12 la 13, pentru asigurarea și acordarea unei funcții opoziției, pentru a asigura respectarea principiului proporționalității reprezentării fracțiunilor parlamentare în cadrul Biroului Permanent. Acest raport a fost aprobat unanim de către membrii Comisiei juridice numiri și imunități”, a menționat Olesea Stamate, președinta Comisiei.


Anterior, speaker-ul Parlamentului, Igor Grosu, a admis că, în timpul alegerii Biroului Permanent s-a produs o greșeală. Acesta a declarat că este gata să discute cu cei de la BECS pentru a corecta eroarea. Reacția vine în contextul anunțului făcut de Igor Dodon, privind intenția de a ataca la CC decizia prin care a fost format Biroul Permanent.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională decizia prin care a fost format Biroul Permanent. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, în opinia căruia alegerea „a fost făcută cu încălcarea procedurii de reprezentativitate a fracțiunilor”.

Biroul Permanent al Parlamentului urma să aibă 12 membri, dintre care 3 sunt din oficiu - speakerul și cei doi adjuncți ai săi.

În componența Biroului Permanent al Parlamentului intră din oficiu președintele Legislativului și vicepreședinții. Igor Grosu este noul președinte al Parlamentului, iar deputatul PAS Mihai Popșoi și deputatul BECS Vlad Bătrîncea au fost aleși vicepreședinți ai Parlamentului.


Pub