Gazpacho – răcoarea de la felul întâi

Noroc la toată lumea! Rubrica culinară #ceatrimisbojica revine cu pofte de sezon. Continuăm să diversificăm rețetele din casă, apelând la arome și gusturi locale. Astăzi vreau să vă conving să încercați gazpacho – supa tradițională a spaniolilor. Vara asta am norocul să simt pe propria piele arșița de acasă. Ufff, greu de rezistat! Credeți-mă, nu este un remediu culinar mai bun pe vreme de caniculă decât o supă rece din legume. La noi, tradițional, de pe vremurile sovietice, vara se mai gătește okroșka pe bază de chefir, legume, parizer. 

Însă, din păcate, la o varietate atât de mare de legume și ierburi aromate locale, cultura noastră culinară nu are nicio supă rece de vară. Așa că o adoptăm pe cea a spaniolilor și testăm savoarea roșiilor noastre moldovenești.

Cele mai potrivite pentru această supă sunt roșiile inimă de bou sau cele lunguiețe, pe care mamele noastre le pun la marinat în borcane. În orice caz, să fie foarte coapte, cărnoase și mai puțin suculente. Eu însă am avut la dispoziției roșii roz de la Coșnița și am gătit cu ele.

Ingrediente:

1 kg roșii

3 ardei

6 castraveți

2 cepe roșii

4 căței usturoi

½ lngț semințe de chimion

piper cayenne pe vârf de cuțit (eu am folosit 1 ardei iute din grădină)

3 lng de ulei

2 lng oțet balsamic

2 lng vin roșu

1 stiblă de busuioc proaspăt

sare și pesmeți

Etape:

  1. Spală bine și curăță toate legumele de părțile necomestibile. Unii preferă să cresteze și să opărească roșiile în apă clocotindă pentru a le curăța de coajă. Eu folosesc și coaja la Gazpacho, pentru că și ea e prețioasă pentru gust. 
  2. Elimină toate părțile albe din interiorul roșiilor. Păstrează doar pulpa. Elimină semințele din ardei. Curăță ceapă și usturoiul. Curăță castraveții de coajă.
  3. Combină toate roșiile, 4 castraveți tăiați cuburi, ardeiul, usturoiul și 1 ceapă în robotul de bucătărie. 
  4. Transferă piureul obținut într-o cratiță, adaugă ulei (eu aveam de floarea soarelui nerafinat, poți folosi și de măsline), sare, piper, cayenne, chimion și vin.
  5. Amestecă bine. Dacă simți că nu e suficient de lichidă, adaugă puțină apă. 
  6. Foarte important! Gazpacho se mănâncă rece, în unele restaurante chiar se adaugă cuburi de gheață. Așa că pune cratița cu supă la frigider pentru minim 4 ore.
  7. Între timp, toacă cubulețe restul castraveților, busuiocul și fă-ți o porție proaspătă de pesmeți. 
  8. Pentru a servi, împarte Gazpacho în boluri, adaugă 2 linguri de castraveți tocați, busuiocul, pesmeții, 1 lingură de ulei și puțin oțet balsamic. 

După ce-am gătit această supă, mi-am dat seama că, în esență, gazpacho reprezintă salata noastră tradițională de vară, cu toate legumele din grădină, doar că în formă de piure. Deci gustul de gazpacho ar trebui să devină drag papilelor tale gustative. Și ceva mă face să cred că vei face din supa asta rece o tradiție a meniului de vară. Eu o ador, iar tăticul meu, cel mai sceptic critic al bucatelor pe care le gătesc, a cerut porție dublă!

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.