Linkuri accesibilitate

Dreapta americană elogiază „autoritarismul blând” al lui Viktor Orban


Premierul ungar Viktor Orban, plecând de la summitul UE de la Brxuelles din 11 decembrie 2020.
Premierul ungar Viktor Orban, plecând de la summitul UE de la Brxuelles din 11 decembrie 2020.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Într-un comentariu apărut în Washington Post, Ishaan Tharoor scrie despre atracția unor ultra-conservatori americani față de premierul Ungariei, și campion al democrației iliberale – Viktor Orban. Articolul pornește de la o știre și anume că una dintre vocile conservatoare cu cea mai mare autoritate – Tucker Carlson – transmite programul său pentru televiziunea Fox News de la Budapesta, unde participă la o conferință care are legături cu partidul lui Orban.

Ishaan Tharoor îl descrie pe Carlson ca fiind exponentul aripii conservatoare, post-Trump, care domină Partidul Republican având drept caracteristici politica anti-imigranți, opoziția față de comerțul liber și puterea corporațiilor, un naționalism cu nuanțe rasiste și atașamentul față de religie. Disputele predilecte sunt așa-zisele „războaie culturale” împotriva multi-culturalismului, feminismului, drepturilor homosexualilor și democrației liberale, în general.

Fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon l-a caracterizat pe Orban ca pe un „Trump înainte de Trump”, elogiu la care aderă și cei care admiră disponibilitatea premierului ungar – care dacă câștigă scrutinul anul viitor poate conduce țara aproape două decenii – de a înfrunta pe liderii Uniunii Europene, globalismul și democrația liberală.

Carlson a spus, în programul său, că în loc să hrănească lumea a treia, Orban are grijă de propria populație. Ishaan Tharoor scrie că admirația de care Orban se bucură în aceste cercuri e de înțeles pentru că „Orban-ismul reprezintă visul dreptei americane”.

Autorul articolului explică că timp de decenii, Viktor Orban a utilizat scheme de redelimitare a circumscripțiilor interne pentru a câștiga alegeri și că și-a impus proprii oameni în sistemul juridic.

Cea mai mare parte a mass mediei îi este fidelă, premierul ungar și-a fidelizat și o mare parte a lumii de afaceri.

Acțiunile lui Orban pentru o educație „patriotică”, atacurile împotriva societății civile, pe alocuri cu nuanțe antisemite, noua legislație care afectează drepturile homosexualilor și a stârnit indignarea Uniunii Europene, la care se adaugă recenta știre că guvernul ar fi dispus înregistrarea de convorbiri telefonice ale unor ziariști reprezintă tot atâtea metode cu care cochetează Trump și cei apropiați lui.

Carlson nu este singurul exponent al dreptei care îl elogiază pe Orban, un om de afaceri care candidează în preliminariile pentru Senat în Ohio a spus că în Ungaria, Orban „oferă împrumuturi cuplurilor nou căsătorite, datoriile fiind ulterior anulate dacă perechea rămâne împreună și are copii”. „Putem face asta aici?” – s-a întrebat Vance, continuând: „De ce nu putem face asta aici? De ce nu putem să încurajăm formarea de familii?”. De fapt milioane de familii de americani – scrie Ishaan Tharoor - beneficiază de scutiri de impozite, fără ca asta să devină o lozincă populistă și naționalistă.

Reputatul conservator american Rod Dreher s-a mutat la Budapesta, anul acesta, spunând că este un „spațiu de siguranță” pentru americani de dreapta, nerăbdători să scape de liberalismul hegemonic, care s-ar fi instalat în SUA.

În apărarea lui Orban, Dreher vorbește despre meritele „autoritarismului blând” din Ungaria, opunându-l „totalitarismului blând” al proiectului Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG