fbpx

Calitatea aerului în estul Mediteranei, deteriorată de incendiile de vegetație din Grecia şi Turcia

Calitatea aerului s-a deteriorat în Grecia şi în estul Mediteranei din cauza multiplelor incendii care ard în întreaga regiune, potrivit Staţiei meteorologice a Observatorului Naţional din Atena, unul dintre cele mai vechi institute ştiinţifice din Europa, care a analizat imaginile din satelit, informează joi agenţia elenă de presă ANA.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Numărul mare de incendii de pădure, în special cele produse în Grecia şi Turcia, eliberează în atmosferă cantităţi uriaşe de particule fine, iar fumul s-a răspândit până în nordul Africii. La aceasta se adaugă concentraţiile mari de praf african deasupra Greciei, care scad şi ele calitatea aerului, transmite digi24.

În unele părţi ale ţării, concentraţia mare de microparticule, combinată cu umiditatea, a creat condiţii de smog şi ceaţă.

Situaţia atmosferică ar trebui să înceapă să se îmbunătăţească începând de vineri, cu o intensificare a vântului care suflă dinspre nord-est, ceea ce, pe de altă parte, reprezintă un pericol pentru evoluţia incendiilor.

Sprijinul autorităților pentru cetățeni  

„Grecia se confruntă cu o criză de mediu fără precedent, cu multiple incendii de proporţii în multe părţi ale ţării, ca urmare a valului de căldură care intră în a doua săptămână”, a declarat joi premierul Kyriakos Mitsotakis, după ce a vizitat regiunile afectate de incendii din regiunea Ilia.

Șeful guvernului de la Atena a adus în discuție importanţa evacuărilor organizate pentru a proteja bunul cel mai valoros, care este reprezentat de vieţile omeneşti, subliniind necesitatea de a coopera.

„Atunci când se efectuează o evacuare, acest lucru se face pentru binele cetăţenilor, pentru a le proteja viaţa”, a spus Mitsotakis, precizând și că statul va fi alături de cei afectaţi de incendii atunci când va fi cazul.

„Avem acum un cadru legiferat pentru asistenţă din partea statului, ceea ce înseamnă că toţi cetăţenii care şi-au văzut casele distruse vor fi despăgubiţi, astfel încât acestea să poată fi refăcute, iar fermierii noştri vor fi, de asemenea, despăgubiţi pentru culturile lor şi pentru copacii distruşi”, a mai punctat premierul elen, spunând și că autoritățile au dovedit că sunt rapide și eficiente în compensarea cetăţenilor.

Apelul la intensificarea eforturilor pentru combaterea schimbărilor climatice 

Premierul grec a mai spus că oricine se îndoieşte de realitatea schimbărilor climatice „poate veni să vadă cu ochii lui” ce se întâmplă în Grecia. De asemenea, acesta a mai spus că ţara pe care o guvernează a obţinut două miliarde de euro din fonduri europene pentru cel mai mare program de apărare civilă, deşi accentul se pune acum pe „situaţia foarte urgentă pe care o avem în faţă”.

Potrivit datelor Observatorului Naţional din Atena, numărul mare de incendii de pădure înregistrate în ultimele zile în Grecia. 92 numai în ultimele 24 de ore, a făcut ca între 1 şi 4 august să fi ars deja peste 50% din media înregistrată în ultimii ani pe toată perioada incendiilor, relatează EFE. Aproximativ 12.400 de hectare au ars din luna mai și până în prezent.

Observatorul Naţional din Atena a raportat că în ultimele zile au ars aproximativ 6.000 de hectare, în timp ce în tot anul 2020 suprafaţa totală arsă a fost de 10.376 de hectare, iar în 2019, de 9.405 hectare.

Articole asemănătoare

Back to top button