image
Sursa foto: Getty Images

Scandal uriaș la JO 2020. Două campioane olimpice i-au adus un omagiu pe podium "celui mai mare criminal din istorie"

Comitetul Olimpic Internațional a demarat o anchetă după ce două cicliste din China, Zhong Tianshi şi Bao Shanju, au urcat pe podium la JO 2020 având la piept insigne cu dictatorul Mao Zedong.

Zhong Tianshi şi Bao Shanju au cucerit aurul la ciclism, în proba pe echipe, dar apoi au declanșat un scandal. La festivitatea de premiere, cele două au purtat insigne pe care se afla chipul dictatorului Mao Zedong. Conform Reuters, CIO a cerut delegației din China să explice situația: "Am contactat Comitetul Olimpic din China și le-am cerut să prezinte un raport cu privire la această situație. Nu vom trece cu vederea cele întâmplate, vrem să rezolvăm acest episod", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, conform sursei citate.

Cele două se află sub incidența articolului 50 din Charta Olimpică, care interzice mesajele politice în timpul festivităților de premiere.

Mao Zedong a fost primul președinte al Republicii Populare Chineze și liderul partidului comunist până în 1976, când a murit, la vârsta de 82 de ani.

Mao Zedong a fost numit "cel mai mare criminal din istorie", fiind acuzat că a dus la moartea prin înfometare a peste 30 de milioane de oameni, în perioada 1959-1961. În total, fostul dictator este acuzat că a provocat moartea a 65 de milioane de chinezi, prin măsurile sale.

Mao Zedong a înființat în perioada sa peste 1000 de lagăre de muncă, unde oamenii lucrau câte 14 ore pe zi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: