(video) Consiliera PAS din CMC Zinaida Popa a renunțat la mandatul de deputat. Care este motivul deciziei

Patru consilieri PAS din cadrul Consiliul Municipal Chișinău se vor regăsi în noul Parlament, după ce au obținut mandatul de deputat, în urma scrutinului parlamentar anticipat. Totodată, Zinaida Popa a anunțat că va rămâne în fracțiunea formațiunii pe care o reprezintă în cadrul consiliului și a explicat motivele pentru care a luat această decizie.

Foto:

Astfel, Vasile Grădinaru, care este, la moment, președintele fracțiunii PAS din CMC, va ocupa fotoliul de deputat, obținut în cadrul scrutinului electoral din 11 iulie. Acesta va fi urmat, în noul Parlament, de colegii Alexandr Trubca, Ina Coșeru și Angela Munteanu-Pojoga.

Zinaida Popa, care la moment este vicepreședintă a fracțiunii PAS din CMC, a decis că renunță la mandatul de deputat și își va continua activitatea în Consiliu.

„Aspectele ce țin de domeniul urbanism și arhitectură reprezintă un moment foarte dureros pentru noi. Probabil anume din acest motiv, inclusiv din acest motiv, Zinaida Popa a decis să rămână (n.r. în CMC) fiind membră a Comisiei arhitectură și urbanism. Noi înțelegeam foarte bine că din momentul în care pleacă un om din acea comisie, noi nu vom avea niciodată membri acolo, fiindcă interesele sunt foarte mari. Sunt niște interese cheie în acest domeniu, pe care noi le vom promova în Parlament în timp rapid”, a declarat Alexandr Trubca în acest sens.

„Avem încă X număr de oameni care trebuie să intre pe listele din lista CMC. O parte dintre cei care urmează să vină pe lista CMC din partea PAS, două persoane, fie sunt deja deputați, fie urmează să ajungă în cel mai scurt timp. Spre exemplu: Viorel Barda, următorul care trebuie să suplinească lista în Consiliul municipal este și următorul pe lista parlamentară. Doamna Morozova este deja deputată pe listele PAS în Parlamentul R. Moldova. Respectiv, aceste persoane nu vor fi calculate la ieșirea consilierilor de pe lista CMC, ei vor renunța din start la mandat. Merge Viorel Barda, cineva de la Platforma DA, doamna Morozov, cineva de la Platformă și ulterior vine domnul Maneț. Respectiv, de la 4 persoane care pleacă din partea PAS, de facto doar o persoană intră, domnul Anatol Maneț. Pleacă 4, intră unul, minus 3, asta este matematica. Sistemul de aprobare a comisiilor în CMC este următorul: se aprobă componența nominală a comisiei cu majoritate de voturi din CMC. În condițiile în care există o majoritate destul de clară în acest Consiliu, care va vota așa cum le trebuie lor formarea acestei comisii, noi suntem siguri că dacă Zinaida Popa nu se regăsea mai departe în CMC, acel loc supleant nu ar fi fost acordat consilierilor din partea PAS, ci ar fi fost dat cuiva mai docil și care ar fi mai puțin bătăiuș, și nu ar pune întrebări referitor la proiectele care se votează pe ordinea de zi a comisiei. Având în vedere importanța acestor probleme legate de arhitectură, noi colegial am decis că este cazul să rămână și dumneaei a binevoit să o facă”, a precizat Trubca.

„Echipa PAS nu a devenit mai mică după aceste alegeri, ci din contra, mai mare. Pur și simplu vom activa din posturi diferite, dar axați pe aceleași probleme, ale mun. Chișinău: 6 consilieri municipali și 4 deputați în Parlamentul R. Moldova. Avem o conducere nouă, ne vom ajusta planurile, activitățile și în curând ne veți vedea cot la cot, rezolvând problemele mun. Chișinău”, a menționat și președintele fracțiunii PAS, Vasile Grădinaru.

Urmăriți pe UNIMEDIA, conferința consilierilor PAS:



Anterior, Alex Trubca, deputat pe lista PAS, dar și actual consilier, a declarat pentru UNIMEDIA că la ședința fracțiunii PAS din CMC urmează să discute cu toți colegii aspectele, pentru a lua o decizie finală, însă  prealabil acesta susține că va merge în Parlament. Vasile Grădinaru, Ina Coșeru, dar și Angela Munteanu-Pojoga, aleși locali, la fel urmau să decidă dacă renunță la funcția de consilier în favoarea celei de deputat.


Pub