Procuratura, obligată de Curtea de Apel să reexamineze acuzațiile de uzurpare a calității de judecător al CC de către Boris Lupașcu și deputații PSRM-Șor

Curtea de Apel Chișinău a obligat Procuratura Generală să investigheze pretinsele fapte de uzurpare de către fostul procuror, Boris Lupașcu, a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane. Anunțul a fost făcut astăzi de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Foto: colaj
„Vă aduceți aminte de atacul frontal asupra Curții Constituționale din aprilie 2021 prin care PSRM-Șor au încercat numirea lui Boris Lupașco la Curte?

Procuratura Generală a preferat să ignore, după cum deja și ne-am obișnuit, aceste fapte grave și a refuzat examinarea lor după ce a fost sesizată. Iată că astăzi, 4 august, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală. Altfel spus, procurorii sunt obligați să investigheze faptele și nu să le arunce la coșul de gunoi așa cum au făcut-o anterior. Asemenea „refuzuri” comode de a investiga situații periculoase cu care se confruntă statul nu pot fi tolerate și reprezintă precedente grave care slăbesc și mai mult sistemul de drept. 

Se pare că întâlnirea „la ceai” a lui Lupașcu și adjunctul Procurorului General Ruslan Popov nu a ținut în instanță și nu are substanță decât pentru o „reacție a procuraturii”...”, a scris deputatul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC. 

Ulterior, Boris Lupașcu a renunțat la mandat. O solicitare în acest sens a fost expediată în adresa Legislativului.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale hotărârile adoptate în Parlament prin care a fost modificată componența Înaltei Curți.


Pub