Când un adult ironic își amintește de propria adolescență iese un roman

Adolescența, cu toate fricile, dorințele și speranțele ei, nu rămâne niciodată doar într-un colț întunecat al memoriei, chiar dacă uneori vrei să le păstrezi acolo. Pentru Andrei Dósa, răscolirea acestor amintiri a avut și un moment cathartic. 

Acest articol face parte din rubrica „O carte pe săptămână”, realizată în colaborare cu Librăria Cărturești. Ne propunem să citim săptămânal câte o carte și să alegem special pentru tine un fragment din aceasta, să te inspirăm, informăm și să-ți facem poftă de lectură. Descoperim lumea cărților împreună!
Cartea din această săptămână se numește „Multă forță și un dram de gingășie”, de Andrei Dósa, editura Polirom. O găsești la Cărturești la prețul de 139 de lei. 

„Multă forță și un dram de gingășie” este cel de-al doilea roman al scriitorului din România. În carte auzi vocea naratorului care, pe lângă idealismul adolescentin, este adesea extrem de ironic. Cinismul îl ajută să treacă peste momentele mai sensibile decupate din amintirile legate de vârsta absolvirii liceului și primii ani de facultate. Andrei povestește despre relațiile sale cu părinții, cu școala și cu prietenii. Tot acolo sunt descrise cu lux de amănunte primele relații amoroase, insuccesele, obiceiul de a urmări fetele și mersul la psiholog din cauza asta. Povestește despre frica de a fi ridiculizat de cei apropiați și despre liniștea care se instalează confortabil în creier atunci când înțelegi că unele prietenii se sting, chiar dacă într-un mod firesc. 

Dar pentru că am vrut să aflăm mai multe despre dedesubturile acestui roman, despre realismul și ficțiunea situațiilor descrise, am discutat cu tânărul scriitor, care acum locuiește în orașul său de baștină, Brașov. 

„Ideea de a scrie acest roman a apărut odată cu mutarea înapoi în orașul natal. Regăsirea vechiului spațiu geografic a declanșat un întreg proces anamnezic care m-a obligat să retrăiesc anumite întâmplări din adolescență și din perioada de imediat după”, ne povestește Andrei Dósa

Întrebat cât din realitatea adolescenței sale a fost inclusă în acest roman, scriitorul spune: „Ipoteza de bază e că ficțiunea este un antonim al realității… Dar în acest caz aș spune că realitatea romanului este construită de dragul comunicării cu personajele”.

Autorul spune că lucrul la acest roman a fost de un egoism profund, care, „dacă ai noroc, poate să nască pe parcurs scântei cathartice, eliberatoare”. 

Poți retrăi amintirile adolescenței și te amuza pe seama lor prin prisma acestui roman scris într-un limbaj lejer și confortabil. „Multă forță și un dram de gingășie” poate fi găsită pe rafturile librăriei Cărturești din Chișinău. Iar unele volume te vor surprinde cu autograful și mesajul lăsat chiar de autor. Lectură plăcută!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.