02:42:05 25.04.2024
Stiri

Juravschi NU vrea să-și dea DEMISIA, după ce unul dintre „protejații” săi ar fi fost ALUNGAT de la Tokyo. Șeful CNOS îl face MINCINOS pe Lilian Carp și nu își asumă eșecurile: „Scopul unui sistem sportiv nu este obținerea medaliilor olimpice…”

Actualitate 04.08.2021 13:20 Vizualizări4364 Autor: Ziarul National
Juravschi NU vrea să-și dea DEMISIA, după ce unul dintre „protejații” săi ar fi fost ALUNGAT de la Tokyo. Șeful CNOS îl face MINCINOS pe Lilian Carp și nu își asumă eșecurile: „Scopul unui sistem sportiv nu este obținerea medaliilor olimpice…”


Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) recunoaște faptul că un membru al delegației oficiale a R. Moldova la Jocurilor Olimpice a fost expulzat de la Tokyo pentru încălcarea flagrantă a regulilor de securitate anti-COVID-19.

Totuși, într-o replică adresată șefului Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului R. Moldova, Lilian Carp, care a solicitat demisia lui Nicolae Juravschi, după ce un membru al delegației oficiale la Jocurile Olimpice a fost expulzat de la Tokyo, CNOS afirmă că acest incident, precum și lipsa de rezultate a lotului olimpic nu reprezintă un motiv întemeiat că Nicolae Juravschi să-și dea demisia de onoare.

„Pe data de 3 august 2021, portalul de știriin sidethegames.biz a publicat o știre prin care informează că reprezentantul CNOS, Cornel Josan, a încălcat regulile anti-Covid, bazându-se pe câteva fotografii publicate pe o rețea de socializare. Din aceste fotografii se deduce că acesta ar fi vizitat obiecte turistice, astfel încălcând regulile anti-Covid în vigoare în cadrul Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.

Urmare a publicării acestor informații, CNOS s-a autosesizat și a decis rechemarea lui Cornel Josan de la JO, fapt despre care a fost informat fără întârziere CIO și Comitetul de Organizare al JO. În același timp, CNOS precizează că Josan a fost acreditat la JO în calitate de fotoreporter. Concomitent, date fiind cerințele specifice în cadrul JO Tokyo 2020, Cornel Josan a fot desemnat Covid Liaison officer pentru grupul de jurnaliști sportivi din R. Moldova. Funcția dată este una administrativă, nu necesită pregătire sau studii medicale, dar implică cunoștințe în IT pentru colectarea și furnizarea unor date specifice cu privire la monitorizarea stării de sănătate a persoanelor acreditate. Respectiv, Cornel Josan nu face parte din delegația oficială a R. Moldova, așa precum informează greșit deputatul Lilian Carp”, se arată în comunicatul CNOS.

Citește și: Un membru al delegației R. Moldova la Tokyo, implicat într-un SCANDAL de proporții. Un apropiat al șefului CNOS a fost EXPULZAT din Japonia: „A venit timpul ca Nicolae Juravschi, fost deputat PLDM, PPEM și PD să PLECE”

Sursa citată mai precizează că Josan, în calitate de fotoreporter, nu a făcut parte din Delegația Olimpică și nu a locuit în Satul Olimpic.

„Din punct de vedere tehnic, nu a încălcat regulile. În acest context, menționăm că nu există nicio decizie a CIO sau a Comitetului Organizatoric al JO cu privire la expulzarea lui Cornel Josan. Acesta a fost rechemat exclusiv în baza deciziei CNOS. Este regretabil că președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului răspândește informații neverificate, recurgând la o descriere cu detalii false și exagerate cu privire la faptul că Josan ar fi fost depistat de poliția niponă, iar ulterior poliția japoneză a cerut organizatorilor izolarea, apoi expulzarea moldoveanului”.

Deși în comunicat se arată inițial că Josan nu a făcut parte din Delegația Olimpică și nu are nimic cu sportul, ulterior se afirmă contrariul.

„Este la fel de regretabil că deputatul Lilian Carp recurge la discriminarea unui membru a Echipei Olimpice Tokyo 2020 printr-o etichetare denigratoare, calificându-l drept „protejatul lui Nicolae Juravschi”. Calificarea la JO nu se face prin protecție. Acest sportiv, ca și ceilalți 19 membri ai Echipei Olimpice, a dobândit dreptul de a participa la aceste competiții nu prin protecție, dar în urma unei lupte dure și cinstite și va reprezenta cu demnitate R. Moldova”.

De asemenea, Juravschi a lăsat să se înțeleagă că nu își va da demisia și a enumerat toate performanțele obținute ca sportiv.

„Cu privire la învinuirile aduse de deputatul Lilian Carp președintelui Nicolae Juravschi, potrivit cărora R. Moldova are „trei ediții ale Jocurilor Olimpice de vară fără medalie obținută”. Dublul campion olimpic, deținătorul medaliei olimpice de argint, a opt medalii de aur, două de argint și una de bronz la Campionate Mondiale, sportivul și antrenorul Nicolae Juravschi consideră că „o medalia olimpică astăzi este foarte scumpă și implică investiții mari”. Dar scopul unui sistem sportiv bine structurat nu este obținerea medaliilor olimpice, ci crearea unor condiții propice, în care apariția campionilor devine inevitabilă. Atâta timp cât sistemul nostru nu oferă asemenea condiții, iar la edițiile enumerate nu a existat nici un Program Național de pregătire și participare a sportivilor moldoveni la JO, sportivii și antrenorii noștri fac adevărate sacrificii pentru a obține performanțe înalte”, a conchis Juravschi, care conduce CNOS de 20 de ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md