Linkuri accesibilitate

Despre fumul negru-înecăcios de pe şosele


 La Cantemir (foto arhivă)
La Cantemir (foto arhivă)
Despre fumul negru-înecăcios de pe şosele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

E o problemă aici care mi se arată ani de zile pe şoselele patriei. Când merg undeva cu automobilul, de pildă, la Orhei, văd mai mereu nişte maşini care împroaşcă un fum negru-înecăcios, un fum nociv, care lesne îl poate ameţi pe un pieton din apropiere. Uneori acest fum negru-înecăcios e aruncat în aer de nişte tractoare sovietice matusalemice, alteori de nişte autobasculante mai moderne. Dar, repet, ani zile îmi apar în faţă mijloace de transport care poluează teribil aerul. E o problemă pe care fostele guvernări, seduse de tot soiul de sirene geopolitice, au cam ignorat-o. Va reuşi noua putere pro-europeană să facă ceva? Habar n-am. Ar fi bine dacă măcar ar remarca-o.

Pot să înţeleg, la rigoare, de ce un ţăran dintr-un sat uitat foloseşte un tractor vechi, care poluează aerul. Deşi ar fi soluţii şi pentru el, dacă statul ar vrea foarte tare. Dar văd şi automobile ale unor indivizi care împrăştie fumul negru-otrăvitor. Şi am impresia că RM e un soi de loc în care sunt aduse cele mai vechi maşini, acelea care poluează cel mai mult aerul. Aici poţi să aduci lejer un hârb. Pe de altă parte, nu avem un proiect asemănător cu Rabla din România, un proiect care să le permită oamenilor să scape de hârburi.

Sunt foarte mirat când văd pe străzile din Chişinău mijloace de transport care lasă în urma lor fumul negru-otrăvitor. Nimeni nu le opreşte, e ca şi cum ar fi normal asta. Păi, ce ar trebui să se întâmple ca să oprim otrăvirea asta perenă? Să câştige la alegeri Partidul Verde Ecologist? Dar va învinge acesta vreodată? De fapt, ştie cineva ce aer respirăm aici, în Chişinău? Stimaţi noi conducători pro-europeni, vă rog să vă gândiţi la această problemă, dacă, fireşte, nu aveţi un program foarte încărcat.

XS
SM
MD
LG