fbpx

Cercetătorii din UE avertizează: Bazinul mediteranean a devenit „un punct fierbinte al incendiilor de vegetaţie”

Bazinul mediteraneean a devenit un „punct fierbinte al incendiilor de vegetaţie” de pe harta lumii, în contextul în care Turcia se confruntă cu cele mai intense incendii din istoria înregistrărilor sale, iar un val prelungit de căldură produce în prezent un risc sporit de apariţie a altor focare şi de poluare cu fum în această regiune, au anunţat miercuri reprezentanţii unui serviciu de monitorizare atmosferică din cadrul Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Incendii de vegetaţie deosebit de intense au izbucnit în mai multe ţări, inclusiv în Grecia şi Turcia, unde mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor, iar flăcările unui focar ameninţau să ajung la o termocentrală, transmite Agerpres.

Incendiile s-au produs într-o perioadă în care Europa de Sud se confruntă cu un val de căldură extremă, din cauza căruia temperaturile au ajuns în anumite regiuni din Grecia şi Turcia, marţi, la valori de peste 46 de grade Celsius.

Schimbările climatice induse de către oameni vor provoca valuri de căldură tot mai frecvente şi tot mai severe, au avertizat oamenii de ştiinţă. Potrivit specialiştilor de la Serviciul Copernicus de Monitorizare Atmosferică (CAMS) din cadrul UE, vremea fierbinte şi uscată creşte considerabil riscul de izbucnire a unor incendii viitoare, deşi temperaturile înalte nu pot să declanşeze singure astfel de focare, întrucât au nevoie de o sursă de aprindere.

CAMS monitorizează focarele de incendii cu ajutorul imaginilor din satelit şi al observaţiilor de la sol. Potrivit CAMS, emisiile atmosferice şi intensitatea incendiilor cresc cu rapiditate în Turcia şi în sudul Italiei.

În Turcia, un parametru cheie în măsurarea intensităţii unui incendiu – puterea radiantă a focului -, care măsoară energia produsă prin arderea copacilor şi a altor materiale – a atins cea mai înaltă valoare de când astfel de date ştiinţifice au început să fie măsurate în anul 2003.

Norii de fum proveniţi de la incendiile din sudul Turciei puteau fi văzuţi cu claritate în imaginile obţinute de sateliţi deasupra acelei regiuni, iar amploarea incendiilor a provocat o concentraţie ridicată de particule poluante în aerul aflat deasupra regiunilor estice ale bazinului mediteraneean, au precizat specialiştii de la CAMS.

Expunerea persistentă la poluarea cu particule este asociată cu boli cardiovasculare şi cancer pulmonar.

Italia, Albania, Maroc, Grecia, Macedonia de Nord şi Libanul se confruntă deja cu incendii de vegetaţie de la sfârşitul lunii iulie.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a mobilizat aeronave, elicoptere şi brigăzi de pompieri pentru a oferi asistenţă Italiei, Greciei, Albaniei şi Macedoniei de Nord în lupta lor împotriva incendiilor de vegetaţie.

Articole asemănătoare

Back to top button