‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 mai, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaVânzările grupului Trans-Oil doboară un nou record și ajung la 1,36 miliarde de dolari

Vânzările grupului Trans-Oil doboară un nou record și ajung la 1,36 miliarde de dolari

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Grupul Trans-Oil (Aragvi Holding International Ltd.), cea mai mare exploatație agro-industrială din Republica Moldova, a înregistrat venituri de 1,36 miliarde de dolari în anul fiscal 2021 finalizat pe 30 iunie 2021 (semestrul II din 2020 și semestrul I din 2021).

Potrivit unui raport al grupului, vânzările au înregistrat o creștere de 68,3% anual, ca urmare a noului program de inițiere și marketing început în anul fiscal 2020.

Creștere fără precedent a prețurilor mărfurilor pe piețele internaționale

„Noul program de marketing implică crearea și comercializarea mărfurilor convenționale cu care Grupul operează, în America Latină, Australia, Statele Unite, regiunea Mării Negre, Mediterana de Est și Orientul Mijlociu”, explică compania.

Din documentul publicat rezultă că segmentul de producere și marketing a atins 3,37 milioane de tone metrice, în creştere cu 37,4% sau cu 919.000 de tone pe an.

Potrivit Mold-street, cel mai mult au crescut vânzările de făină de soia – de circa trei ori, cele de orz – de două ori, iar cele de porumb – cu circa 70%.

Compania raportează că veniturile în segmentul de producere și marketing au crescut cu 86,2% şi aceasta se datorează în mare parte creșterii fără precedent a prețurilor mărfurilor pe piețele internaționale.

În aceeaşi perioadă, volumele de procesare și rafinare pe tot anul au scăzut cu 49,4%, din cauza unei cantități reduse de semințe de floarea-soarelui, ca urmare a secetei severe din regiunea Mării Negre.

‹ adv ›

Cu toate acestea, veniturile din segmentul Procesare și Rafinare au rămas practic la acelaşi nivel, ajungând la 163 milioane dolari, ceea ce semnifică un avans de doar 2% anual.

Volumele de transbordare ale terminalelor de export au ajuns la 700 de mii de tone în perioada de raportare, în scădere cu 60% anual, ca urmare a prăbuşirii semnificative a recoltei principalelor mărfuri agricole (grâu, orz, semințe de floarea-soarelui și porumb) din cauza secetei severe din Moldova și regiune din ultimul sezon agricol.

Active de sute de milioane de dolari

De notat că Vaja Jhashi deține grupul Trans-Oil, ce include peste 20 de companii și care are o cotă de 95% pe piața procesării de semințe de floarea soarelui și producerii de ulei și circa 50% la exportul de cereale și oleaginoase din Moldova.

‹ adv ›

Valoarea activelor era estimată anterior la peste 240 de milioane de dolari, din care circa 220 milioane de dolari este cota lui Vaja Jhashi. Grosul acestor active se află în Republica Moldova și doar câteva în Ucraina, România, Serbia și Elveția.

Grupul deține cea mai mare rețea de elevatoare, dar și două fabrici de procesarea a semințelor de floarea soarelui și terminale de transbordare a cerealelor și uleiului la Giurgiulești. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›