Prima reacție a lui Platon, după ce Procuratura Anticorupție a cerut arestarea sa și anunțarea în căutare

Omul de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o primă reacție după ce Procuratura Anticorupție a solicitat arestarea și anunțarea în căutare a acestuia. El a invocat articolul 543 din Codul de procedură penală și a explicat de ce îi par lipsite de sens acuzațiile în adresa sa, precum și a Procurorului General, aduse de unii deputați PAS.

Foto: UNIMEDIA

„Citesc discursurile deputaților noștri Dumitru Alaiba și Sergiu Litvinenco și mă uimesc. De unde au luat acești prostănaci? Incompetență totală, înmulțită cu narcisism și aplomb. Mai înțeleg Alaiba, dar Litvinenco, cel care vrea să devină ministru al Justiției... Ofer un likbez ( n.r. program educațional gratuit) pentru „culoarea intelectuală” a PAS. În Codul de procedură penală al Republicii Moldova există articolul 543. Se numește „principiul concretității”. Conform acestui articol, persoana extrădată nu poate fi acuzată pentru infracțiuni anterioare fără consimțământul părții care o extrădează. În cazul nostru, este vorba despre Parchetul General din Ucraina. După cum știți, instanța ucraineană a declarat extrădarea mea ilegală. Pe baza acestui fapt, Parchetul General din Ucraina a cerut să mă întoarcă. Și acum cel mai important lucru. Potrivit articolului 543 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova, precum și tuturor tratatelor internaționale încheiate de Republica Moldova privind extrădarea, după soluționarea fondului cauzei în care persoana a fost extrădată, Republica Moldova este obligată să permită 45 de zile de plecare nestingherită a persoanei în cauză, și numai după aceasta are dreptul de a aduce noi învinuiri”, a menționat Veaceslav Platon.

„Eșecul în a înțelege principiile elementare ale legii este principala caracteristică a actualilor politicieni zgomotoși din PAS. Vom avea un minunat ministru repetent al Justiției. Vin vremurile bune!”, a mai adăugat Platon.


Ieri, ședința de judecată la care s-a examinat solicitarea procurorilor privind anunțarea în căutare și arestarea omului de afaceri, Veaceslav Platon, a fost amânată pentru 10 zile. Aceasta va continua la data de 12 august. În opinia magistraților, Platon are suficient timp pentru a reveni în țară.

Veaceslav Platon urma să fie prezent la o ședință de judecată, în speța vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de „corupere activă” și „escrocherie”, însă nu s-a prezentat. Astfel, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție a solicitat magistraților aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive.

Avocatul lui Veaceslav Platon consideră neîntemeiat demersul procurorilor privind arestarea și anunțarea în căutare a lui Platon, după ce nu s-a prezentat în cadrul ședinței de judecată din această dimineață. Ion Crețu a declarat pentru UNIMEDIA că se află în concediu pentru câteva zile și nu a fost la ședință. Mai mult, acesta credea că ședința a fost amânată, din acest motiv și clientul său, Platon, a absentat.

Procuratura Generală a venit cu unele precizări referitor la informațiile conform cărora Veaceslav Platon ar fi plecat la Londra.

La sfârșitul lunii iulie, Procurorul General a declarat că nu va demisiona din funcție, chiar dacă exponenții noii guvernări își doresc acest lucru. „Eu nu cred că deputații ies cu așa declarații din inițiativă proprie. Lucrurile acestea sunt coordonate și îmi pare rău că vin din instituțiile statului. Vă amintesc că în Republica Moldova puterea Legislativă, Executivă și cea Judecătorească sunt separate, dar colaborează pentru realizarea obiectivelor”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în repetate rânduri a făcut diferite declarații prin care i-a sugerat lui Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât „nu s-ar isprăvi cu dosarele mari de corupție și ar fi lăsat infractorii să fugă din țară”. Asta după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a plecat la Londra și a stârnit un val de critici, deși nu avea vreo interdicție de ieșire din țară.

Ulterior, și deputatul PAS Dumitru Alaiba a declarat că Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, „trebuie să plece” și că acesta „nu acționează ca un procuror independent”. 


Pub