BECS va vota inițiativa PAS privind facilitățile pentru diaspora, dar cu o condiție: Unele scutiri să fie pentru toți cetățenii

Deputatul BECS, Petru Burduja, a comentat, în cadrul briefingului de presă organizat de fracțiune, „inițiativa exprimată de Președinta, Maia Sandu, ca persoanele care doresc să revină acasă și locuiesc peste hotare să fie scutite de taxe de import, taxe de valoare adăugată pentru bunurile de uz personal”. Astfel, BECS a elaborat un proiect prin care nu doar persoanele întoarse acasă vor avea dreptul la acest beneficiu, dar „prin care toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de o scutire unică pentru a introduce pe teritoriul Republicii Moldova bunuri de uz personal, inclusiv un mijloc de transport auto per familie sau persoană”.

Foto: privesc.eu

„Este o inițiativă bună pe care o vom susținem, dar vrem să menționăm câteva momente. Constituția prevede ca toți cetățenii să fie în condiții egale. Am elaborat un proiect de lege prin care toate persoanele vor putea beneficia de o scutire unică, de introducere a unui bun public pe teritoriul Republicii Moldova

Zilele precedente, în spațiul mediatic a apărut mai multă informație că Peședinta Republicii Moldova vine cu o inițiativă prin care dorește ca persoanele care doresc să revină acasă și locuiesc peste hotare vor fi scutite de taxe de import, taxe de valoare adăugată pentru bunurile de uz personal, inclusiv un automobil per familie, per persoană.

Cu părere de rău acest proiect de lege nu-l vedem înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova, dar vrem să remarcăm faptul că este o inițiativă bună, pe care noi, fracțiunea, o vom susține. Ținem doar să menționăm următoarele momente: conform Constituției Republicii Moldova, toți cetățenii Republicii Moldova au drepturi egale și toți trebuie să dispună de aceleași scutiri.

Suntem de părerea că acea inițiativă, bună după cum spunem noi, trebuie să conțină dreptul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, noi am elaborat un proiect de lege care va fi înregistrat în tehnica legislativă a Parlamentului, prin care toți cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de o scutire unică pentru a introduce pe teritoriul Republicii Moldova bunuri de uz personal, inclusiv un mijloc de transport auto per familie sau persoană și astfel va fi un echilibru pentru toate familiile.

Pentru că scopul de bază al Parlamentului, al statului, este consolidarea familiei. Și ele trebuie susținute nu doar cele care vor să revină, dar și cele care sunt în Republica Moldova”, a declarat Pentru Burduj.

Deputații BECS au prezentat astăzi în cadrul unui briefing mai multe proiecte de legi care urmează a fi prezentate în fața Legislativului printre care cele ce vizează domeniul agriculturii, schimbarea codului fiscal și inițiative sociale.


Pub